Bolid Formule E novi brzinski rekorder u zatvorenom prostoru

Bolid Formule E novi brzinski rekorder u zatvorenom prostoru

Dosadašnji rekord Porschea Taycan u ubrzanju u zatvorenom prostoru oborio je ovoga tjedna također električni bolid Formule E, i to za gotovo nevjerojatnih 54 km/h

Prvi potpuno električni Porsche Taycan ušao je u Guinnessovu knjigu rekorda 2021. godine, kao automobil koji je postigao najvišu ikada zabilježenu brzinu u zatvorenom prostoru. Ona je tada bila izmjerena u kongresnom centru u New Orleansu, a iznosila je 165,1 km/h. No, kada se usporedi s novim rekordom, postignutim ovoga tjedna, čini se prilično mizernom.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Vozač Jake Hughes iz ekipe NEOM McLaren Formula E Team, svojim je električnim bolidom nove generacije, još u fazi razvoja, postigao brzinu u zatvorenom prostoru od čak 218,71 km/h. Rekordna je vožnja obavljena na dionici staze duge 2 kilometra, na kojoj će se voziti nadolazeće utrke Formule E u Londonu, a koja prolazi kroz tamošnju arenu ExCeL London.

Unutar arene, površine 100.000 m2, vozači su morali krenuti iz mjesta, proći zavoj od 130°, pa potom ubrzati na 346 metara dugoj ravnici, a potom se tamo i zaustaviti. Sofisticirani mjerni uređaji postavljeni su na pet metara od početka zone kočenja, kako bi uhvatili bolide pri najvišoj mogućoj brzini.

Događaj nije bio namijenjen samo rušenju brzinskog rekorda, već je uključivao i utrkivanje s vozačem tima Mahindra Racing, Lucasom di Grassijem te poslužio kao najava londonskog E-Prixa, koji se održava ovoga vikenda. Nadograđeni bolidi oznake GenBeta pogonjeni su elektromotorima snage 400 kW (u usporedbi s aktualnim trkaćim Gen3 bolidima snage 350 kw), a imaju i pogon na sve kotače.

YouTube MP3 - Hotmail
1