BMW želi patentirati volan koji mijenja oblik

BMW želi patentirati volan koji mijenja oblik

Kako bi se isti upravljač mogao koristiti u normalnom režimu vožnje ali i u slučaju potpuno autonomne vožnje, inženjeri u BMW-u imaju ideju – isti bi trebao mijenjati oblik

BMW je u rujnu prošle godine predao nedavno objavljenu patentnu prijavu kojom želi zaštiti svoju ideju – automobilski upravljač koji je u stanju promijeniti oblik. Prema opisu patenta i priloženim nacrtima vidljivo je i kako bi otprilike ovaj volan funkcionirao, te da bi bio namijenjen primarno polu-autonomnim vozilima.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Kada se jedan takav automobil koristi kao “obično” vozilo s vozačem, njegov volan je uobičajenog, okruglog oblika. Kada, pak, putnici požele da ih automobil vozi autonomno, volan bi se trebao sklopiti u kompaktniji oblik (poput onoga na bolidima F1), kako bi zauzimao što manje mjesta u kabini. U slučaju kada bi sustav za autonomnu vožnju zahtijevao povratnu informaciju ili kakvu drugu vozačevu akciju, upravljač bi se ponovno rasklopio na normalnu veličinu i tako mu privukao pozornost.

Iako se čini kako bi ovakav mehanički proces sklapanja i rasklapanja bio spor i neučinkovit, istraživanje provedeno još 2017. godine na Stanfordu pokazalo je suprotno. Mijenjanje oblika upravljača na ovaj način zaista bi skratilo vrijeme reakcije vozača, pokazalo je istraživanje. Vozači bi se prosječno brže hvatali volana kada bi vidjeli da on mijenja oblik i tako im daje do znanja da je njihova reakcija potrebna.

1