BMW zaštitio oznaku X8. Produkcijski model stiže 2020?

BMW zaštitio oznaku X8. Produkcijski model stiže 2020?

Bavarski proizvođač automobila još uvijek nije lansirao novog predvodnika svoje ponude, veliki SUV X7, a čini se kako je već u pripremi njegova dinamičnija verzija, odnosno X8. Točnije, Autocar javlja, pozivajući se na insajdere, kako u BMW-u planiraju za otprilike dvije godine na tržište lansirati model X8 koji će biti konkurencija lamborghinijevom Urusu, bentleyevoj Bentaygi i sl.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Nadalje, isti izvor navodi da je BMW već širom svijeta zaštitio oznaku X8, a šef BMW-ovog razvoja Klaus Frohlich je Autocaru rekao da u ponudi, na određenim tržištima poput Kine i sl, svakako postoji prostor za X8. Ipak, dodao je kako konačna odluka o tom vozilu još uvijek nije donijeta, ali da se razmatraju sve mogućnosti.

U osnovi X8 bi trebala biti dotjerana, odnosno dinamičnija verzija modela X7, prema formuli modela X6 u odnosu na X5. S druge strane očekuje se da će dobar dio vlasnika potencijalnog X8 imati vozača te putovati na stražnjim sjedalima pa se postavlja pitanje treba li otraga spuštati liniju krova ili jednostavno dodatno produžiti automobil, odnosno međuosovinski razmak te mu na taj način osigurati dinamičniju siluetu te osigurati dodatni prostora otraga.

Nadalje, za razliku od modela X7 koji će imati tri reda sjedala, X8 bi trebao ponuditi najviše pet sjedala, a izgledno je kako će kupcima biti ponuđene i verzija sa četiri zasebna sjedala, odnosno dva zasebna i vrlo komforna sjedala otraga.

O motorizaciji je za sada prerano govoriti, no sasvim je izgledno da bi jedan takav model lako mogao pokretati 6,6-litreni bi-turbo V12 iz M760Li, a dobar kandidat za ugradnju je i plug-in hibridni pogonski sklop. Kada smo se već dotaknuli tehničkih informacija na kraju još možemo dodati da bi se X8 mogao temeljiti na platformi CLAR ili rolls-royceovoj platformi Architecture of Luxury na kojoj se temelji model Cullinan, a možda će se raditi o nekoj vrsti kombinacije tih dviju osnova.

Konačna odluka će navodno biti donijeta prije kraja ove godine pa bi uskoro trebali doznati više.

Podijeli:
1