BMW X6 u Vantablack crnoj, najcrnjoj od svih crnih boja

BMW X6 u Vantablack crnoj, najcrnjoj od svih crnih boja

BMW je predstavio novi X6 obojen u Vantablack crnu boju koja je poznata kao najmračnija crna boja na svijetu. Ovaj automobil će premijeru imati u Frankfurtu i vjerojatno će biti jedna od atrakcija ovogodišnjeg salona. Naime, za sada nam nije poznato da je ijedan drugi automobil dobio ovakav premaz svoje vanjštine.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Vantablack je prvi put 2014. predstavila tvrtka pod nazivom Surrey NanoSystems. Ova boja apsorbira 99.965% svjetlosti što je dovoljno da se ljudskom oku 3D objekti učine dvodimenzionalni. Kako se ova boja poigrava s ljudskim okom, odnosno umom možete vidjeti i na priloženim slikama.

Površina je sastavljena od sitnih ugljikovih nanocjevčica koje su oko 5000 puta tanje od ljudske kose, što znači da se otprilike milijarda tih sićušnih nanocjevčica može smjestiti u jedan kvadratni centimetar. Nadalje, to znači da se gotovo sva svjetlost koja pada na površinu upije, a ne reflektira od površine.

Vantablack koji ukrašava BMW X6 je VBx2 varijanta ove boje koja je originalno razvijena za upotrebu prvenstveno u znanstvene svrhe. Za razliku od originalnog Vantablacka koji apsorbira gotovo svu svjetlost, VBX2 omogućava da se 1% svjetla reflektira od površine. Na taj način oni koji gledaju automobil još uvijek mogu vidjeti njegov oblik. Ovaj premaz se može nanositi kao da je obična boja.

“Da budemo iskreni, primili smo upite od većine velikih proizvođača automobila, gotovo od dana kada smo 2014. lansirali originalni materijal, ali uvijek smo rekli ne”, rekao je izumitelj Vantablacka i osnivač Surrey NanoSystems. “To je dijelom posljedica i činjenice da smo dobili odgovarajući materijal tek kad smo se pojavili s VBx2. Kad nam se obratio BMW, još uvijek smo prilično oklijevali. No, novi X6 je izgledao tako nevjerojatno drugačije da se ova kombinacija činila odličnom idejom.”

Za sada nema nikakvih službenih informacija, no za očekviati je da će ovakav X6 ostati samo salonski izložak.

Podijeli:
1