BMW X4 spreman za ženevsku premijeru

BMW X4 spreman za ženevsku premijeru

BMW je početkom ove godine najavio kako će uskoro predstaviti novu generaciju modela X4, a to je sada i učinio. Točnije, trenutni će model nakon svega četiri godina na tržištu biti zamijenjen s nasljednikom koji će premijerno nastupiti na ovogodišnjem ženevskom auto salonu.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Podsjetimo, BMW je u osnovi izmislio crossover coupe segment s modelom X6 koji se pokazao velikim uspjehom za Bavarca, a potom je sasvim logično istu formulu primijenio na manji X4. Isto vrijedi i za novu generaciju ovog modela koja će se uz blago dorađeni dizajn svoje kupce privući bogatijom i naprednijom opremom, manjom masom, većom ponudom prostora te kvalitetnijim voznim svojstvima.

Novi X4 je prije svega nešto dulji od trenutne izvedbe, a narastao je međuosovinski razmak što će se sve pozitivno odraziti na ponudu prostora unutar putničke kabine, dok zapremina prtljažnika iznosi 524 l. Recimo i da su sjedala preklopiva u omjeru 40:20:40. Visina se nije značajnije mijenjala, a masa vozila je smanjena u prosjeku za 50-ak kg. Značajno je spomenuti sniženje težišta te da je masa na osovine raspoređena 50 naprema 50.

Novosti dizajna prvenstveno čine nova LED svjetla, dorađena maska, novi otvori za usis zraka i sl, a konačni rezultat koeficijent otpora zraka 0.30 što je 10% bolji rezultat od ranijeg modela. Kokpit je redizajniran “oko vozača”, dostupan je 10,25-inčni središnji zaslon, osjetno veći head-up zaslon, ugrađena je naprednija oprema, a poseban je naglasak naravno na sigurnosti. Vrijedi reći i da je povećana preglednost cijele prednje armature, kao i van vozila te je pojednostavljeno korištenje raznih on-board sustava.

Globalno novi će X4 biti dostupan s tri benzinska i četiri dizelska motora snage između 190 i 365 KS. Vrh ponude će činiti M40i verzija s 3,0-litrenim turbo 6-cilindričnim pogonskim strojem snage 365 KS s kojim će ovaj automobil do 100 km/h ubrzavati za 4,8 sekundi, dok će mu najveća brzina biti elektronički ograničena na 250 km/h.

Benzinsku će ponudu pored njega činiti xDrive 20i snage 190 KS te xDrive30i snage 255 KS, dok će standardni dizelaši razvijati snagu od 195, 235 i 270 KS. Vrh dizelske ponude će pak činiti M40d snage 330 KS i najvećeg okretnog momenta od 680 Nm. Ovaj će model do 100 km/h stizati za 4,9 sekundi, a najveća će mu brzina biti ograničena na 250 km/h.

Svi motori dolaze upareni s 8-stupanjskim automatskim mjenjačem te sustavom pogona na sva četiri kotača kao standardnom opremom. Kupcima će biti dostupno nekoliko paketa opreme, naplaci dimenzija između 19 i 21 cola te razne druge mogućnosti personalizacije vozila.

YouTube MP3 - Hotmail
1