BMW X2 i prvi ikada BMW iX2 donose značajan tehnički i dizajnerski skok

BMW X2 i prvi ikada BMW iX2 donose značajan tehnički i dizajnerski skok

BMW je predstavio svoju novu liniju SUV-ova serije X2, koju opisuju kao Sports Activity Coupé u premium segmentu. Značajno su veći od prethodnika te imaju još izraženiji karakter sportskog coupéa

Druga generacija BMW-ovog modela X2 predstavljena je kao značajno unaprijeđena, povećana i karakterom istaknutija od prethodne. Bavarski proizvođač na svakom koraku ističe da je ovdje riječ o sportskom SUV-u coupé siluete (Sports Activity Coupé, kako kažu), progresivnom i agresivnom, tehnički naprednom i nadasve atraktivnom modelu. Prvi puta dobio je i potpuno električnu izvedbu, oznake iX2.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Gledano izvana, novi će se X2 značajno razlikovati od modela X1, kako linijama tako i veličinom. Novi je BMW X2 narastao za čak 192 mm u dužinu, pa sada mjeri 4.554 mm. Na širini je dobio 21 mm (1.845 mm), a u visinu čak 64 mm (1.590 mm). Povećani su mu i međuosovinski razmak te trag kotača, čime je dobiveno i više prostora za putnike i prtljagu.

Vanjski izgled sprijeda definiraju nova LED svjetla te rasvijetljeni “bubrezi” gotovo šesterokutnog oblika. Bočna silueta naglašeno je zaobljena poput one kod coupéa, uz naglašene lukove blatobrana i istaknuta “ramena”. Straga se ističu spojler i naglašeni difuzori te ispušne cijevi integrirane u donji dio odbojnika.

Kabinom dominira jednostavnost dizajna i središnji zakrivljeni zaslon, a bogatstvo premium materijala prelazi i na novo razvijena sjedala izvedena u koži ili tkanini, s masažnom funkcijom u dodatnoj opremi. Standardna oprema uključuje dvozonski klima uređaj, navigaciju, kožom presvučeni upravljač, automatizirana vrata prtljažnika, 4 USB-C utičnice, dodatne digitalne funkcije i sustave pomoći vozaču.

Početna električna izvedba BMW iX2 xDrive30 donosi dva elektromotora, svaki na jednoj osovini, ukupne snage 313 KS. Ubrzanje do 100 km/h deklarirano je na 5,6 sekundi, najviša brzina je 180 km/h, a doseg s jednim punjenjem baterije (kapaciteta 64,8 kWh) iznosi između 417 i 449 km po WLTP-u.

U ponudi će biti i 2-litrni benzinski motor snage 300 KS s boljim ubrzanjem (5,4 sekunde). Dizelski pogon nudit će 150 KS, a tu je i zanimljiva kombinacija koja će na tržište stići nešto kasnije: 3-cilindarski benzinac snage 156 KS upare s blagim hibridnim sustavom snage 19 KS, davat će modelu BMW X2 sDrive20i ukupno 170 KS. Svi benzinci i dizelaši dolaze isključivo uz 7-brzinski Steptronic mjenjač s dvostrukom spojkom.

BMW u ovoj liniji predstavlja i novi operacijski sustav, BMW Operating System 9, koji upravlja svim funkcijama vozila i ima integriranog pametnog pomoćnika. Tu je i sustav BMW Digital Premium, pretplata koja nudi dodatne usluge kao što su streaming videa ili glazbe, za koji se kupac može odlučiti dodatno plaćati mjesečnu naknadu. Digitalni ključ, eSIM, Apple CarPlay i Android Auto također će biti dostupni u BMW-ima X2 te iX2.

Na globalno će tržište ovi modeli stići u proljeće sljedeće godine. Tijekom ožujka u prodaji će biti potpuno električni BMW iX2 xDrive30 te BMW X2 M35i xDrive u jednoj benzinskoj i jednoj dizelskoj izvedbi. Nakon toga, u ljeto 2024., očekuje se lansiranje još jednog električnog i jednog dizelskog modela. I novi BMW X2 i iX2 bit će sklapani na istoj proizvodnoj liniji u Regensburgu.

YouTube MP3 - Hotmail
1