BMW vjeruje u električnu budućnost, ali…

BMW vjeruje u električnu budućnost, ali…

U BMW-u namjeravaju do 2025. lansirati više od 20 plug-in hibridnih te električno pokretanih noviteta koji će činiti značajan dio njihove prodaje, no za sada nema konkretnijih pokazatelja o kojoj će se točno brojci raditi. Naime, u BMW-u procjenjuju da će do 2025. elektrificirani noviteti činiti između 15 do 25% prodaje, no Oliver Zipse, član BMW-ove uprave kaže da bi ta brojka mogla biti i 40, a i samo 10% jer je sve stvar nagađanja.

Unatoč toj nesigurnosti u rast popularnosti električno pokretanih modela, u BMW-u vjeruju kako je budućnost u elektrifikaciji te poduzimaju ozbiljne korake da je dočekaju spremni. Prije svega osnovi korak u tom smjeru je platforma Peta generacija (Gen 5) koja će biti podobna za konvencionalne, hibridne te u potpunosti električne pogonske strojeve. Ovim potezom BMW se odlučio na drugačiji smjer od većine konkurencija koja razvija jedinstvene platforme za svoje buduće električne modele.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Posljednji izvještaji kažu kako će na tržište stići samo dvije verzije ove platforme koje će biti vrlo bliske. Jedna će biti za modele s prednjim, a druga za one sa stražnjim pogonom. Obje će podržavati ugradnju pogona na sva četiri kotača.

Prvi model na novoj Gen 5 platformi će biti novitet trenutno poznato pod oznakom iNext koji bi na tržite trebao stići tijekom 2021. Njega će slijediti cijeli niz električnih vozila koji će biti opremljeni s baterijama kapaciteta 60, 90 i 120 kWh, a ove potonje bi trebale omogućiti autonomiju od oko 700 km. U novoj platformi predviđen je prostor za baterije u podnici pa bi svi novi BMW-ovi noviteti, električni ili ne, trebali biti nešto viši, osim ako su u BMW-u doskočili tom problemu.

Nadamo se kako ćemo uskoro saznati više.

Podijeli:
1