BMW u Parizu predstavio novu seriju 3

BMW u Parizu predstavio novu seriju 3

Prema svemu sudeći nova, sedma generacije serije 3 (G20) će nastaviti tamo gdje je prethodnik (F30) stao. Drugim riječima, i dalje će ostati tzv. benchmak za premium limuzine srednje veličine, odnosno vozilo uz koje će predstavljati samu bit svog segmenta. Glavne odlike ovog noviteta su veće dimenzije, atraktivniji izgled, manja masa, bogatija i naprednija oprema te više razina komfora i sigurnosti.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Vanjski dizajn je moderniji i ponešto agresivniji, no nova serija 3 nije izgubila ništa na eleganciji i prepoznatljivosti. Posebno se ističu nova standardne LED svjetla, izraženija maska motora, kao i pojedini naglašeniji elementi karoserijskih površina. Recimo i da će kupcima prilikom lansiranja na izboru stajati dvije mat i deset metalik boja karoserije.

Nova je serija 3 narasla dimenzijama pa je tako 85 mm duža (4709 mm), a međuosovinski razmak joj se povećao za 41 mm (2851 mm). Nadalje, trag kotača je širi sprijeda 43 mm, a otraga 21 mm, dok je ukupna širina vozila narasla za 16 mm (1827 mm). Visina je narasla za samo 1 mm. Masa vozila je u prosjeku snižena za 55 kg, a koeficijent otpora zraka iznosi 0.26.

Unutrašnjost je “čišća” u odnosu na prethodnika s manje prekidača, no ujedno modernije i naprednije opremljena. Prednja armatura djeluje jedinstvenije i povezanije. Kokpit je intuitivniji, a posebno se ističe nova digitalna instrumentna ploča. Točnije, standardnu opremu čini 5,7-inčni zaslon uparen s 8,8-inčnim središnjim zaslonom infotainmenta, dok će opcijski biti dostupna instrumentna ploča veličine 12,3 inča uparena sa 10.25-inčnim središnjim zaslonom infotainmenta. Bogati popis standardne i opcijske opreme se podrazumijeva.

Prilikom lansiranja europskim će kupcima biti dostupno pet motora. Točnije, izvedbu 320i će pokretati 4-cilindrični motor snage 135 kW (185 KS), a 330i snage 190 kW (258 KS). Nadalje, ponudu dizelaša će otvoriti 318d snage 110 kW (150 KS), a slijedit će ga 320d snage 140 kW (190 KS). Isprva će jedini 6-cilindrični motor biti onaj u modelu 330d snage 195 kW, odnosno 265 KS. Nadalje, jedini model koji će isprva biti dostupan s xDrive pogonom na sva četiri kotača će biti 320d.

Nadalje, nova serije 3 će biti dostupna s cijelim nizom sigurnosnih sustava i sustava pomoći vozaču. Posebno vrijedi izdvojiti Active Guard Plus koji je standardni dio opreme svih izvedbi, a uključuje informaciju o ograničenju brzine, sustav upozorenja na nenamjeran izlazak iz vozne trake, upozorenje na predstojeći sudar te nalet na pješaka, automatsko kočenje, prilagodljivi tempomat i sl.

Opcijski Driving Assistant će uključivati aktivni tempomat s funkcijom stop&go, sustav održavanja vozila u voznoj traci, sustav upozorenja na bočni promet te druge pomoćne funkcije koje će povećati sigurnost putnika i drugih sudionika u prometu. Tu je i novi head-up zaslon, kao i Intelligent Personal Assistant, odnosno osobni asistent o kojem više možete doznati u jednom od video zapisa priloženih uz ovu vijest.

Prodaja nove serije 3 kreće početkom sljedeće godine, a nedugo zatim će biti proširena ponuda motora. Prvenstven tu mislimo na izvedbe M340i i M340i xDrive M Performance čiji će 6-cilindrični motor razvijati snagu od 387 KS te najveći okretni moment od 500 Nm.

Podijeli:
1