BMW serija 7 – osvježen predvodnik ponude

BMW serija 7 – osvježen predvodnik ponude

Nakon nekoliko curenja fotografija putem kojih smo dobili jasan uvid u promjene vanjskog dizajna predvodnika BMW-ove ponude, ovaj bavarski proizvođač je i službeno predstavio osvježenu verziju serije 7. Glavna novost su redizajnirani prednji i stražnji kraj, koji bi trebali ovom vozilu osigurati veću uočljivost i stvoriti dojam odvažnijeg automobila.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Ukratko vanjština redizajnirane serije 7 je inspirirana ostalim recentnim BMW-ovim novitetima, poput modela X7, a najviše se ističe velika maska motora. Naime, maska je narasla za 40% u odnosu na raniju izvedbu te je već sada ovaj dio automobila primio i mnoge kritike. Nadalje, tu si i nova tanja prednja LED svjetla (opcijski su dostupna laserska svjetla), a redizajnirana su i stražnja svjetla koja su sada i međusobno povezana. Pored toga tu je i nekoliko drugih manje primjetnih novih detalja na poklopcu motora, branicima i sl.

Kao što je i ranije bio slučaj, serija 7 će biti dostupna u dvije izvedbe različitog međuosovinskog razmaka. Drugim riječima, u ponudi će se nalaziti standardna te izvedba sa 14 cm produljenim međuosovinskim razmakom (LWB) kako bi se u stražnjem dijelu putničke kabine osigurao dodatni prostora za noge putnika. Svakako valja spomenuti kako su obje verzije (standardna i LWB) sada 22 cm dulje od svojih prethodnika (5210 i 5260 mm), dok se širina i visina vozila nisu mijenjale.

Novosti u kabini su novi više funkcijski upravljač, BMW-ov posljednji OS 7.0, 12,3-inčna digitalna instrumentna ploča uparena s 10,25-inčnim središnjim infotainment zaslonom i sustavom Intelligent Personal Assistant. Putnici na stražnjim sjedalima mogu dobiti par 10-inčnih full-HD zaslona s Blu-ray playerom, a vrijedi reći i kako su dodatna izolacija te deblja stakla osigurala tišu i ubobniju vožnju. Također, proširena je ponuda presvlaka, a dodatno su obogaćene standardna i opcijska oprema.

Što se tiče motorizacije BMW je seriji 7 dodao novi 4,4-litreni V8, koji je debitirao u seriji 8, snage 530 KS te najvećeg okretnog momenta od 750 Nm. Ovaj se pogonski stroj ugrađuje u izvedbu 750i xDrive i 750Li xDrive.

Tu je i dorađeni plug-in hibridni model 745e kojeg pokreće novi redni 6-cilindrični benzinac uparen s električnim motorom i novom litij-ionskom baterijom. Kombinirana snaga iznosi 395 KS, a najveći okretni moment 600 Nm. Električna autonomija ovog modela se kreće između 55 i 60 km, a do 100 km/h će ubrzavati za 4,9 sekundi.

Vrh ponude je dakako M760Li xDrive koji i dalje koristi 6,6-litreni V12. Ovaj je motor sada dorađen ugradnjom filtera čestica, a razvija snagu od 585 KS te najveći okretni moment od 850 Nm što je dovoljno za ubrzanje do 100 km/h za 3,8 sekundi. Najveća brzina ovog modela iznosi 305 km/h.

Također, kupcima će biti dostupna i tri dizelska modela. Prvi je 730d s 3,0-litrenim rednim 6-cilindričnim turbo motorom snage 265 KS i najvećeg okretnog momenta od 630 Nm. Slijedi 740d s bi-turbo izvedbom ovog pogonskog stroja snage 320 KS i najvećeg okretnog momenta od 680 Nm. Vrh dizelske ponude čini 750d s tri-turbo verzijom motora snage 400 KS i najvećeg okretnog momenta od 760 Nm.

Sve izvedbe serije 7 će biti standardno opremljene prilagodljivim ovjesom, a kupcima će bit dostupan i opcijski sustav upravljanja stražnjim kotačima za još višu razinu voznih svojstava i agilnosti. Dotjeran je i 8-stupanjski automatski mjenjač koji je standardno opremljen sustavom Launch Control.

Početak prodaje se očekuje u travnju ove godine.

Podijeli:
1