BMW serija 1 i Mercedes-Benz A klasa u budućnosti na zajedničkim temeljima?

BMW serija 1 i Mercedes-Benz A klasa u budućnosti na zajedničkim temeljima?

Prema posljednjim saznanjima BMW i Mercedes bi u skoroj budućnosti mogli započeti vrlo blisku suradnju koja bi, između ostalog, trebala rezultirati zajedničkim razvojem pojedinih sustava koji bi se koristili u modelima oba proizvođača.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Tako se njemački Handelsblatt poziva na izvore iz Münchena i Stuttgarta te ističe da nikakav konačni dogovor još uvijek nije postignut, no da se vode razgovori o mogućnosti suradnje koja bi dovela do razvoja kvalitetnijih proizvoda uz smanjenje vremena i potrebnih troškova.

Za sada najzanimljivija glasina je ona da bi BMW i Mercedes mogli zajedničkim snagama razviti platformu za sljedeću generaciju svojih kompaktnih automobila, odnosno platformu na kojoj će se temeljiti modeli serije 1 i A klase te svih ostalih srodnih im vozila. Ako do takve suradnje i dođe, modeli na zajedničkim platformama se ne bi našli na tržištu navodno prije 2025. s obzirom da su obje trenutne generacije relativno nedavno stigle u prodaju.

Prema navodima spomenutog izvora postoji velika opozicija unutar oba proizvođača samoj ideji ovako bliske suradnje. Jedan od problema je navodno kako zadržati identitet i jedinstvenost vlastitog vozila te kako ne iznevjeriti kupce koji od svake marke imaju određena očekivanja.

Područje u kojem su svi za suradnju je razvoj sustava autonomne vožnje, kao i nekih drugih dijelova te komponenti koje nisu krucijalne za identitet vozila. Primjerice, u tu bi kategoriju ulazile baterije, prijenosi i sl.

Na kraju podsjetimo kako su Ford i Grupa VW prije nekoliko dana službeno potvrdili početak suradnje koja bi mogla dovesti do značajnijeg približavanja ova dva proizvođača pa se čini da je suradnja među svjetskim auto divovima put kojim će kretati sve više njih.

Podijeli:
1