BMW – ručnim i mjenjačima s dvije spojke se ne piše dobro

BMW – ručnim i mjenjačima s dvije spojke se ne piše dobro

Potpredsjednik BMW-ove prodaje i marketinga Peter Quintus je izjavio kako se nazire kraj ručnim te mjenjačima s dvije spojke (DCT). Da su ručni mjenjači ugrožena vrsta je nešto o čemu se priča već godinama pa teško da će ovaj stav nekog iznenaditi, no stvar je nešto drugačija s mjenjačima s dvije spojke koje mnogi vide kao dio budućnosti.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Quintus naime smatra da su prednosti koje je mjenjač s dvije spojke imao u odnosu na tradicionalne automatske mjenjače svakim danom sve manje. Razlog tome je činjenica da je razvoj klasičnih automatskima u posljednje vrijeme doveo do vrlo sofisticiranih mjenjača s devet pa čak i deset stupnjeva prijenosa koji mogu zadovoljiti vrlo široki spektar potreba automobila, odnosno pogonskog sklopa i vozača.

Kao jedan od značajnih primjera prednosti mjenjača s dvije spojke Quintus navodi činjenicu da su ranije oni bili puno brži pri izmjenama stupnjeva prijenosa, no danas je ta prednost gotovo nestala, a klasični će ih automatici uskoro dostići i proizvođačima biti bolji izbor zbog jednostavnosti, mase i sl.

Quiontus je na kraju dodao i da nije siguran hoće li sljedeće generacije modela M3 i M4 biti dostupne s ručnim mjenjačima.

YouTube MP3 - Hotmail
1