BMW predstavio prototip serije 7 sa 4. razinom autonomnog upravljanja

BMW predstavio prototip serije 7 sa 4. razinom autonomnog upravljanja

Da BMW, kao i većina drugih velikih svjetskih proizvođača, radi na razvoju sustava autonomnog upravljanja nije nikakva tajna. Taj razvoj traje već neko vrijeme i trajat će u budućnosti, a BMW je sada predstavio svoja dostignuća u seriji 7 koja je opremljena sustavom autonomnog upravljanja četvrte razine.

Ukratko, druga razina autonomnog upravljanja, što BMW već ima u ponudi, omogućuje vozaču da ukloni ruke s upravljača na kraća razdoblja za koje vozilo samo upravlja. Treća razina podrazumijeva mogućnost da vozilo samo upravlja sobom na duljim relacijama uz nadzor vozača, a u slučaju potrebe vozilo će vozača na vrijeme upozoriti da je vrijeme da preuzme upravljanje. Ukoliko se to ne dogodi vozilo će biti sposobno sigurno se zaustaviti.

Četvrta razina će biti dovoljno napredna da vozač za vrijeme vožnje može i odspavati, no u BMW-u navode da će vozač i tada biti dužan u određenim situacijama preuzeti upravljanje, ali neće morati stalno nadgledati prometnu situaciju. U konačnici peta razina sustava autonomnog upravljanja će omogućiti da vozilo samo upravlja u svim prometnim situacijama u kojima se nađe. Drugim riječima, vozač će moći postati putnik.

Nadalje, četvrta razina će omogućiti korisnicima da putem aplikacija na pametnom telefonu pozovu vozilo na svoju lokaciju te da se putem te iste aplikacije identificiraju i tako uđu u automobil koji će ih odvesti gdje je potrebno. U predstavljenom prototipu rutu je moguće odabrati putem tableta na središnjoj konzoli, a prije kretanja vozilo će se pobrinuti da su svi putnici propisno vezani.

Dodajmo i da BMW trenutno radi na razvoju naprednije izvedbe druge razine sustava autonomnog upravljanja. Ovaj sustav bi trebao prepoznavati, odnosno “razumijevati” semafore. BMW je tako razvio automatski prilagodljivi tempomat s mogućnošću prepoznavanja semafora, koji je ustvari evolucija ranijeg tempomata sa Stop&Go funkcijom. Ovaj novi sustav koristi kamere i strojno učenje kako bi detektirao i interpretirao semafore te može u potpunosti zaustaviti vozilo na crvenom svjetlu, kao i polako usporiti vozilo na žutom svjetlu i pripremiti se za zaustavljanje. Za sada nije poznato kada će se ovaj sustav naći na tržištu.

Podijeli:
1