BMW predstavio novu seriju 8 Cabrio

BMW predstavio novu seriju 8 Cabrio

Nova generacije serije 8 je svoju online premijeru u Coupe izdanju imala u lipnju ove godine, a sada je na red došla verzija Cabrio. Glavna razlika između kabrioleta i coupea je platneni sklopivi krov koji se može podignuti, odnosno spustiti za 15 sekundi pri brzinama od 50 km/h. Pored krova najveću novost čine jedinstveni stražnji kraj vozila te automatski sustav zaštite putnika u slučaju prevrtanja automobila koji će u djeliću sekunde lansirati aluminijske zaštitne šipke visoke čvrstoće.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Ostatak vanjštine i interijera je više-manje u potpunosti prenijet iz Coupea. Drugim riječima, tu su LED prednja svjetla s laserskom tehnologijom, stražnja LED svjetla, 20-colni lakometalni naplaci, opcijski M Carbon paket i sl. Što se interijera tiče najveće novosti čine prekidači za krov te opcijski grijači vrata vozača i suvozača čija se snaga puhanja može automatski uskladiti s brzinom vozila. Jedinstveni element interijera kod kabrioleta je i zaštita od vjetra koja se može postaviti iza prednjih sjedala ili se spremiti u prtljažnik.

Izvedbu M850xi xDrive Cabrio će pokretati 4,4-litreni bi-turbo V8 snage 390 kW, odnosno 530 KS i najvećeg okretnog momenta od 750 Nm. Nadalje, motor će biti uparen s 8-stupanjskim automatskim mjenjačem te pogonom na sva četiri kotača. Sve zajedno to je dovoljno za ubrzanje do 100 km/h za manje od 4 sekunde, dok mu je najveća brzina elektronički ograničena na 250 km/h.

Nadalje, kupcima će biti dostupna i izvedba 840d xDrive Cabrio koju će pokretati 3,0-litreni bi-turbo redni 6-cilindrični dizelski pogonski stroj snage 235 kW, odnosno 320 KS te najvećeg okretnog momenta od 650 Nm. Standardnu opremu čini 8-stupanjski automatski mjenjač te pogon na sva četiri kotača. Najveća brzina mu je ograničena na 250 km/h, a za ubrzanje do 100 km/h će mu trebati oko 5 sekundi.

Kako i priliči novom premium vozilu serija 8 Cabrio je opremljena s bogatom ponudom standardne i opcijske sigurnosne opreme i raznim sustavima pomoći vozaču. Također, tu je i napredni infotainment, 12,3-inčna digitalna instrumentna ploča, 10,25-inčni središnji zaslon i sl, a oprema u osnovi odgovara onoj u Coupeu. Za kvalitetnije vozne sposobnosti će se pobrinuti Adaptive M ovjes i sustav Integral Active Steering koji omogućuje zakretanje stražnjih kotača za 2,5 stupnjeva, a tu je i cijeli niz drugih značajki.

Službena premijera će se održati na skorašnjem auto salonu u Los Angelesu, a prodaja benzinske i dizelske serije 8 Convertible će na europskim tržištima krenuti u prvoj polovici sljedeće godine.

Podijeli:
1