BMW predstavio novu seriju 5 Touring

BMW predstavio novu seriju 5 Touring

Bavarski je BMW pred ženevsku premijeru predstavio karavansku izvedbu nove serije 5, odnosno model Touring. Dakako, i ova se izvedba temelji na novoj BMW-ovoj platformi CLAR (Cluster Architecture), koju je u osnovi preuzela uz određene izmjene od serije 7, a koja je omogućila snižavanje mase vozila za stotinjak kilograma.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Obujam prtljažnika je narastao na 570 litara, dok se preklapanjem naslona stražnje klupa ukupna zapremina penje na 1700 dm3. Također, povećana je nosivost i to za 120 kg pa ista sada iznosi između 720 i 730 kg, ovisno o izvedbi. Vrijedi reći i kako je stražnja klupa djeljiva u omjeru 40:20:40, a dodatno će praktičnosti i upotrebljivosti vozila pripomoći i stražnje staklo kojeg je moguće zasebno otvoriti, kao i električno pomičan i hands-free otvoriv poklopac prtljažnika. Tu je i “daljinsko” spuštanje naslona stražnje klupe putem prekidača u prtljažniku i sl.

Za sada se zna kako će prilikom lansiranja ovaj novitet, poput limuzine predstavljene prošlog listopada, biti dostupan sa četiri turbo motora, dva benzinska i dva dizelska. Konkretnije, 530i pokreće 2.0 4-cilindrični motor snage od 251 KS, a 540i xDrive redni 6-cilindrični 3.0 snage od 340 KS. S dizelske strane tu su motori obujma 2.0 i 3.0 litre koji pokreću modele 520d snage od 190 KS te 530d snage od 265 KS.

Benzinci će biti standardno upareni s 8-stupanjskim automatskim mjenjačem, jednako kao i snažniji dizel, dok će 520d dolaziti sa 6-stupanjskim ručnim prijenosom. U opcijskoj opremi potonji će model također biti dostupan s 8-stupanjskim mjenjačem, dok će snažniji dizel biti moguće upariti s xDrive pogonom na sva četiri kotača. Bez obzira na odabranu izvedbu svi će modeli biti opremljeni sa standardnim automatski prilagodljivim stražnjim zračnim ovjesom.

Oprema će više-manje biti identična onoj u limuzini, odnosno može se očekivati bogata serijska i opcijska oprema, s posebnim naglaskom na komforu, sigurnosti i infotainmentu. Prodaja ovog automobila će započeti tijekom lipnja.

1