BMW predstavio novi X6

BMW predstavio novi X6

Kada je 2008. predstavio X6 BMW je otvorio segment coupe crossovera, odnosno SUV-ova, a sada su Bavarci, 11 godina kasnije i samo 4 godine nakon predstavljanja druge, predstavili treću generaciju (G06) ovog automobila. Izgledom nova je X6-ica agresivnija od svog prethodnika, a uz razne dorade dizajna tu je i unaprjeđeni interijer, kao i bogata oprema te snažnija nova motorizacija koja dolazi s novom CLAR platformom.

Jedna od glavnih značajki vanjštine novog X6 je velika i vrlo izražena maska motora. Riječ je o nastavku trenda s ostalih recentnih BMW-ovih noviteta, a kupcima će čak biti ponuđeno opcijsko osvjetljenje maske. Vozač će moći birati između stalnog osvjetljenja tijekom vožnje, odnosno samo prilikom otvaranja i zatvaranja vratiju.

Nadalje, tu su i nova prednja svjetla, branici, niska linija krova otraga s jedva primjetnim tzv. double-bubble elementom koji završava u dva spojlera, stražnja svjetla koja dizajnom podsjećaju na seriju 8 i sl. Standardnu će opremu činiti 19-coln kotači, no kupcima će biti dostupni i kotači veličine do 22 cola.

Kada je riječ o veličinama, dodajmo i da je novi X6 dugačak 4935 mm, širok 2004 te visok 1696 mm, dok mu je međuosovinski razmak dugačak 2975 mm. Drugim riječima, 26 mm je dulji, 15 širi te 6 mm niži od prethodnika, a međuosovinski razmak mu je narastao za 42 mm.

Unutrašnjost slijedi onu iz modela X5. Visoka kvaliteta upotrijebljenih materijala i presvlaka je popraćena bogatom opremom. Kupcima bi standardno trebali biti dostupni 12,3-inčna digitalna instrumentna ploča te 12,3-inčni središnji zaslon infotainmenta. Uz to je i bogata sigurnosna oprema s raznim sustavima aktivne pomoći vozaču, koju je teško svu i nabrojiti.

Kupcima će biti dostupna opcijska 4-zonska klima, hlađeni/grijani držači čaša, osvjetljeni panoramski krov, Bower & Wilkins Diamond Surround audio sustav, Merino kožne presvlake, head-up zaslon, razni ukrasni elementi i sl.

Razinu praktičnosti unutrašnjosti će podići 40:20:40 preklopivi nasloni stražnjih sjedala. Inače, zapremina prtljažnika iznosi 580 l, a spomenutim preklapanjem će narasti na 1530 l.

Ovisno o tržištu X6 će biti dostupan sa četiri motora. S benzinske strane tu su izvedbe X6 sDrive40i i X6 xDrive40i koje pokreće 3,0-litreni TwinPower Turbo 6-cilindrični motor snage 250 kW, odnosno 340 KS te najvećeg okretnog momenta od 450 Nm. Motor dolazi standardno uparen s 8-stupanjskim automatskim mjenjačem te će do 100 km/h ubrzati za 5,4 sekunde, dok će mu najveća brzina biti elektronički ograničena na 250 km/h.

Oni željni snažnijeg vozila će odabrati X6 M50i u kojeg se ugrađuje 4,4-litreni bi-turbo V8 snage 390 kW, odnosno 530 KS te najvećeg okretnog momenta od 750 Nm. Zahvaljujući dodatnoj snazi i momentu ovaj će automobil, uz standardni pogon na sva četiri kotača i 8-stupanjski automatik, ubrzati do 100 km/h za svega 4,3 sekunde.

Tu su i dvije dizelske izvedbe koje će pokretati 3,0-litreni 6-cilindrični pogonski stroj. U modelu X6 xDrive30d ovaj turbo motor razvija snagu od 195 kW, odnosno 265 KS te najveći okretni moment od 620 Nm što će biti dovoljno za ubrzanje do 100 km/h za 6,5 sekundi te najveću brzinu od 230 km/h.

Vrh dizelske ponude će činiti X6 M50d kojeg će pokretati spomenuti motor potpomognut sa četiri turbopunjača. Ova verzija razvija snagu od 294 kW, odnosno 400 KS te najveći okretni moment od 760 Nm. Do 100 km/h će ubrzati za 5,2 sekunde, a najveća će mu brzina biti elektronički ograničena na 250 km/h.

Kupci će X6 moći opremiti s opcijski zračnim ovjesom i Dnamic Handling paketom koji uključuje aktivne stabilizatora, aktivni upravljač te M Sport kočnički sustav. Tu je i Off-road paket koji također uključuje zračni ovjes, elektronički nadzirani M Sport stražnji diferencijal te četiri off-road načina rada pogonskog sklopa za četiri različite podloge (snijeg, pijesak, šljunak i kamenje).

Proizvodnja ovog automobila će započeti tijekom sljedećeg mjeseca u američkom Spartanburgu, a prodaja na europskim tržištima bi trebala započeti prije kraja godine. Bliže tome će i cijene postati poznate.

Podijeli:
1