BMW-ova Serija 7 prva će dobiti opciju poluautonomne vožnje

BMW-ova Serija 7 prva će dobiti opciju poluautonomne vožnje

Bavarski proizvođač najavljuje da će njihove limuzine uskoro moći preuzeti vožnju na sebe, danju i noću, u određenim uvjetima, i to na način da vozači neće morati obraćati pozornost na promet

Rijetki su proizvođači automobila koji su već svojim kupcima omogućili (polu)autonomnu vožnju. Osim Teslinog Autopilota i Fordovog sustava BlueCruise, većina globalnih marki automobila ima tek našrednije adaptivne tempomate ili sustave autonomnog parkiranja. Uskom krugu onih koji će vozačima ponuditi i “pravu” autonomiju razine 3, od narednog će proljeća biti i BMW.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

U ograničenim uvjetima

Oni su upravo najavili da će na proljeće 2024. godine, za početak na tržištu Njemačke, uvesti visoko automatiziranu vožnju u svoje automobile Serije 7. Sustav je nazvan BMW Personal Pilot L3, a omogućit će vozačima da se, u određenim uvjetima, ne moraju koncentrirati na promet, već se mogu baviti i drugim aktivnostima, čak i bez potrebe da dodiruju upravljač. Automatika će tada preuzeti upravljanje nad limuzinom, kontrolirati joj brzinu i udaljenost od ostalih vozila te pratiti voznu traku.

Ugrađena tehnologija funkcionirat će kada se automobil kreće brzinom do najviše 60 km/h, na autocestama s konstrukcijski odvojenim kolnicima. Iako tako vrlo ograničene primjene, sustav će moći raditi i noću i danju. U praktičnom smislu, radi se o nadogradnji sustava BMW Highway Assistant, koji nudi pomoć autonomije razine 2, a sada je dostupan u novoj Seriji 5.

Za razliku od razine 2, kod novog sustava vozačima će biti omogućeno, primjerice, legalno korištenje mobitela za tipkanje ili razgovore, ili čak streamanje video sadržaja na središnjem ekranu dok ih cestom vozi “osobni pilot”. Iz BMW-a objašnjavaju da će Personal Pilot L3 biti “idealno rješenje za kvalitetnije korištenje vremena, dok se nalazite u sporom prometu ili gužvama na putu do posla”. S tehničke strane, autonomnu će vožnju omogućiti ugrađene kamere, ultrazvučni senzori, radar te 3D lidar, koji će pratiti prometnu situaciju oko vozila.

Kupci BMW-a serije 7 moći će ovaj dodatak naručiti od prosinca ove godine, u sklopu dodatne opreme, po cijeni od 6.000 eura (bez poreza). Prve isporuke vozila sa sustavom BMW Personal Pilot L3 bit će obavljene u ožujku sljedeće godine.

YouTube MP3 - Hotmail
1