BMW objasnio razine sustava autonomnog upravljanja

BMW objasnio razine sustava autonomnog upravljanja

BMW, poput većine ostalih velikih proizvođača, razvija sustave autonomnog upravljanja i cilj mu je ponuditi svojim kupcima vrhunski proizvod koji će se odlikovati visokom razinom pouzdanosti i sigurnosti. Kako bi upoznao tržište s ovom tehnologijom BMW je objavio video zapis u kojem objašnjava da njegova vozila već nude tzv. drugu razinu autonomnog upravljanja koja omogućuje vozaču da ukloni ruke s upravljača na kraća razdoblja za koje vozilo samo upravlja.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

BMW će treću razinu uvesti u narednih nekoliko godina, a tada će vozilo moći samo upravljati sobom na duljim relacijama, a u slučaju potrebe će vozača na vrijeme upozoriti da je vrijeme da preuzme upravljanje. Ukoliko se to ne dogodi vozilo će biti sposobno sigurno se zaustaviti.

Četvrta razina će biti dovoljno napredna da vozač za vrijeme vožnje može i odspavati, no u BMW-u navode da će vozač i tada biti dužan u određenim situacijama preuzeti upravljanje. U konačnici peta razina sustava autonomnog upravljanja će omogućiti vozilo da samo upravlja u svim prometnim situacijama u kojima se nađe. Drugim riječima, vozač će moći postati putnik.

U BMW-u trenutno predviđaju da će sustave pete razine upravljanja testirati u gradovima tijekom 2020, no sadašnja predviđanja kažu da bi ova tehnologija trebala postati mainstream do 2030.

YouTube MP3 - Hotmail
1