BMW objasnio razine sustava autonomnog upravljanja

BMW objasnio razine sustava autonomnog upravljanja

BMW, poput većine ostalih velikih proizvođača, razvija sustave autonomnog upravljanja i cilj mu je ponuditi svojim kupcima vrhunski proizvod koji će se odlikovati visokom razinom pouzdanosti i sigurnosti. Kako bi upoznao tržište s ovom tehnologijom BMW je objavio video zapis u kojem objašnjava da njegova vozila već nude tzv. drugu razinu autonomnog upravljanja koja omogućuje vozaču da ukloni ruke s upravljača na kraća razdoblja za koje vozilo samo upravlja.

BMW će treću razinu uvesti u narednih nekoliko godina, a tada će vozilo moći samo upravljati sobom na duljim relacijama, a u slučaju potrebe će vozača na vrijeme upozoriti da je vrijeme da preuzme upravljanje. Ukoliko se to ne dogodi vozilo će biti sposobno sigurno se zaustaviti.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Četvrta razina će biti dovoljno napredna da vozač za vrijeme vožnje može i odspavati, no u BMW-u navode da će vozač i tada biti dužan u određenim situacijama preuzeti upravljanje. U konačnici peta razina sustava autonomnog upravljanja će omogućiti vozilo da samo upravlja u svim prometnim situacijama u kojima se nađe. Drugim riječima, vozač će moći postati putnik.

U BMW-u trenutno predviđaju da će sustave pete razine upravljanja testirati u gradovima tijekom 2020, no sadašnja predviđanja kažu da bi ova tehnologija trebala postati mainstream do 2030.

Podijeli:
1