BMW najavio novi X5

BMW najavio novi X5

BMW je prije nekoliko dana i službeno potvrdio skori dolazak nove generacije modela X5, a sada su objavljeni i teaseri ovog automobila, odnosno fotografije i video zapis s testiranja u Južnoj Africi, SAD-u i unutar Arktičkog kruga.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Podsjetimo, novi će X5 službenu premijeru imati prije kraja ove godine, vjerojatno u Parizu, a njegov razvoj je vođen pod internom oznakom G05. Nadalje, ovaj se automobil temeljiti na modularnoj platformi CLAR koja već služi kao osnova za modele serije 5 i 7. Iz BMW-a za sada nisu objavili nikakve konkretnije podatke, osim što je rečeno kako će novi X5 dobiti novi ovjes i šasiju koji će ga učiniti jedinstvenim u svom segmentu.

Koliko prema priloženim teaserima možemo zaključiti novi X5 će imati nešto ekstravagantniji i smjeliji dizajn s izraženijom maskom motora. Stražnji kraj djeluje ponešto “kutijastije” od prethodnika, a čini se i kako je međuosovinski razmak produljen što će značiti veću ponudu prostora unutar putničke kabine. Unatoč rastu dimenzija platforma CLAR bi trebala omogućiti smanjenje ukupne mase automobila.

Što se pak interijera tiče, službenih slika još uvijek nema, no insajderi su već izvijestili o digitalnoj instrumentnoj ploči, operativnom sustavu iDrive 7.0 koji će nuditi veće mogućnosti personalizacije te biti intuitivniji za korištenje i sl. Općenito kokpit će biti unaprijeđen novim upravljačem, središnjim stupom, prekidačima…

Motorizacija također još uvijek nije službeno potvrđena, no jasno je kako će se u ponudi naći nekoliko benzinskih i dizelskih turbo motora, počevši s 2,0-litrenom jedinicom. Kasnije će kupcima postati dostupna i plug-in hibridna verzija. Vrh ponude će činiti X5 M koji će stići neko vrijeme iza standardnih izvedbi, a trebao bi ju pokretati 4,4-litreni V8 snage oko 600 KS.

Podijeli:
1