BMW na CES-u pokazao model iX koji mijenja boju

BMW na CES-u pokazao model iX koji mijenja boju

Novi BMW-ov SUV iX do sada je bio poznat prije svega po naglašenoj prednjoj masci s ogromnim "bubrezima", da bi sada pozornost javnosti privukao izrazito brzim i atraktivnim mijenjanjem boje

Ako ste se kao djeca, 80-ih godina prošlog stoljeća, igrali s autićima koji su tada bili glavni hit – onima koji su mijenjali boju u ovisnosti o vanjskoj temperaturi – onda će vas ovaj BMW-ov model vratiti izravno u djetinjstvo. Naime, bavarski je proizvođač na CES u Las Vegas dopremio svoj novi model iX, električni SUV nove generacije, koji je prošle godine mnogo pozornosti privlačio svojim predimenzioniranim “bubrezima” na prednjoj masci.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Sad je bijel, sad je siv

Sada, pak, BMW pozornost na ovaj model privlači zapanjujućom tehnologijom – aktivnog mijenjanja boje karoserije. Promjena boje demonstrirana je i zabilježena kamerama posjetitelja, pa su vrlo brzo snimke počele viralno kružiti Internetom. A kako i ne bi, kad cijeli BMW-ov SUV mijenja boju na dodir tipke u kabini.

Na snimkama vidimo kako automobil iz bijelog u tren oka postaje tamnosiv, a potom se postupno, u valovima, vraća u bijelu boju, gotovo kao da je riječ o računalnoj animaciji. BMW ne otkriva nikakve detalje o ovoj tehnologiji, a očevici iz Las Vegasa javljaju kako je vanjski premaz navodno vrlo osjetljiv na promjene temperature, pa BMW uz ovaj koncept ima i pričuvni, za slučaj da prevelika vrućina ili hladnoća onemoguće ovoga u mijenjanju boje.

U mogućnosti ove tehnologije najbolje je da se uvjerite sami kroz kratki video postavljen na Twitter:

1