BMW – uskoro stiže nova serija 3

BMW – uskoro stiže nova serija 3

Podsjetimo, sredinom prošlog mjeseca BMW je objavio video zapis i set fotografija s testiranja prototipa nove generacije serije 3, a sada su stigle dodatne fotografije, nekoliko video zapisa te nove informacije o ovom vozilu koje upravo prolazi kroz završne faze razvoja i testiranja.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Na priloženim slikama i video zapisima možete vidjeti testiranja u američkoj Dolini smrti u kojoj su provođena testiranja pri ekstremno visokim temperaturama. Potom na brani Hoover koja je iskorištena za test utjecaja elektromagnetskih valova na on-board sustave, dok su na planini Whitney obavljeni testovi na velikim nadmorskim visinama. U Švedskoj, u blizini Arktičkog kruga, pri ekstremnim hladnoćama te na snijegu i ledu su testirani sustavi nadzora stabilnosti vozila, diferencijal M Sport i sustav pogona na sva četiri kotača.

Također, odrađeni su testovi u BMW-ovim razvojnim centrima u francuskom Miramasu te njemačkom Aschheimu, kao i na stazi Nürburgring. Testiranja u zračnom tunelu su omogućila da koeficijant otpora zraka ovog automobila bude 0.23, a za sada znamo kako će novitet imati i niže težište te biti oko 55 kg lakši od prethodnika. Također, raspored mase na osovine je 50 naprema 50.

Koliko je za sada poznato ponuda serije 3 će i dalje ostati vrlo bogata, odnosno uključivat će nekoliko benzinskih i dizelskih izvedbi pokretanih 3, 4 i 6-cilindričnim motorima. Snaga benzinaca će se kretati između 150 do 380 KS koliko će razvijati M340i, dok će snaga dizelskih motora kretati između 136 KS do 340 KS koliko bi trebao razvijati M340d.

Iz BMW-a je za sada poručeno samo kako će ovaj automobil biti dostupan s temeljito dotjeranim te najsnažnijim 4-cilindričnim motorom koji je ikada ugrađen u jedan BMW, a koji će u isto vrijeme biti oko 5% ekonomičniji od svog prethodnika. Također, bit će opremljen filterom čestica i zadovoljavat će Euro 6d-Temp normu.

Ovisno o odabranom motoru serija 3 će dolaziti s pogonom na stražnje ili na sva četiri kotača, a standardnu će opremu činiti 6-stupanjski ručni ili 8-stupanjski automatski mjenjači. Ovi potonji će se nekim izvedbama biti dostupni i kao opcijska oprema, a isto vrijedi i za xDrive pogon na sva četiri kotača. Ponudi će se priključiti nekoliko ne samo hibridnih, već se očekuje i u potpunosti električno pokretana izvedba. Dakako, na sam vrh ponude će vremenom zasjesti M3.

Premijera ovog automobila će biti održana tijekom ovogodišnjeg pariškog auto salona, a prodaja će započeti početkom iduće godine. Prvo će na tržište stići standardna limuzina, a nedugo nakon nje i karavanski model Touring. Nastavak serije 3 Gran Turismo navodno ne treba očekivati s obzirom da potražnja za tim modelom, prema navodima raznih izvora, ne zadovoljava uvjete za nastavak te linije.

Podijeli:
1