BMW iX5 Hydrogen, prvi električni BMW na vodik

BMW iX5 Hydrogen, prvi električni BMW na vodik

Nakon četiri godine razvoja, prvi modeli BMW-ovog SUV-a iX5 pogonjeni vodikom stižu na ceste. Bavarski proizvođač tijekom ove će ih godine testirati u svakodnevnoj upotrebi

Tehnologija čistih automobilskih pogona ne mora se zasnivati samo na baterijsko-električnim pogonskim sklopovima, već može biti zasnovana i na vodikovim ćelijama kao izvoru energije. To već godinama smatraju u Toyoti, a posljednje četiri godine na sličnoj ideji rade i u BMW-u. Njihovi su napori sada dobili i prve opipljive rezultate – testna flota SUV-ova modela BMW iX5 Hydrogen puštena je u promet.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Ove automobile za sada ne možete kupiti. Oni će poslužiti razvojnim timovima za prikupljanje podataka, testiranje tehnologije u stvarnom svijetu i pri svakodnevnom korištenju. Iz tog razloga vodikom pogonjene BMW-ove električne automobile na korištenje će dobiti odabrane ciljne skupine, kako bi tijekom ove godine odradile što više potrebnih testiranja.

6 kg vodika za 500 km

Tehnologiju koja stoji iza pogona modela BMW iX5 Hydrogen razvili su u bavarskoj kompaniji, s time da su pojedinačne gorivne ćelije preuzeli od Toyote, s kojom na istoj tehnologiji surađuju još od 2013. godine. Na temelju tih ćelija složili su efikasne sustave gorivnih ćelija, razvili sve potrebne dodatke za njih (filtere zraka, hladnjake, senzore, kontrolne jedinice, kompresore, pumpe turbine…), kako bi dobili učinkovit sustav pohrane energije za električno vozilo.

BMW iX5 Hydrogen, osim toga, pogoni poznati sustav električnog pogona eDrive, smješten na stražnjoj osovini, a tu je i dodatna litij-ionska baterija koja se puni regenerativno. Ukupna snaga vozila je 401 KS, a šest kilograma vodika, smještena u dva 700-barska visokotlačna rezervoara, daju mu autonomiju od 504 kilometra prema WLTP ciklusu. Punjenje traje tek 3-4 minute, kažu iz BMW-a.

Inače, pažljiviji će se pratitelji autoindustrije i BMW-a sjetiti da je ova kompanija prije čak dva desetljeća bila prva koja je predstavila osobni automobil na vodik. Bio je to BMW Hydrogen 7, proizveden također u testnoj seriji od 100 primjeraka između 2005. i 2007. godine. No, taj model nije bio pogonjen elektromotorom, već 6-litrenim V12 motorom, u koji je umjesto benzina mogao biti ubrizgan i vodik.

YouTube MP3 - Hotmail
1