BMW isporučuje vozila bez podrške za spajanje s mobitelima

BMW isporučuje vozila bez podrške za spajanje s mobitelima

Sustavi za spajanje mobitela s infotainmentom automobila, Apple CarPlay i Android Auto, neće biti dostupni neko vrijeme na novim automobilima bavarske marke

BMW je, kao i ostatak industrije, pogođen nestašicom čipova, što im uvelike otežava proizvodnju modernih automobila, povezanih na sve i svašta te s mnogo digitalnih funkcija. Najnoviji potez bavarske kompanije, koji ima za cilj smanjiti probleme u opskrbi, utjecat će na kupce novih BMW-a, barem privremeno. Naime, kompanija je uslijed krize promijenila dobavljača određenih čipova, pa su uspjeli nastaviti proizvodnju. Međutim, promjena dobavljača uvjetovala je i promjenu softvera, koja će, pak, kasniti.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Rezultat ovog poslovnog poteza jest situacija u kojoj se novi BMW-ovi automobili isporučuju sa svim potrebnim dijelovima, ali ne i svim funkcijama. Tako je objavljeno da će svi njihovi automobili, proizvedeni tijekom prva četiri mjeseca ove godine, podršku za Apple CarPlay i Android Auto dobiti tek naknadno, softverskom nadogradnjom.

Povezivost s mobilnim uređajima zasnovanima na iOS-u i Androidu, dakle, bit će moguća tek kada se softver računala u tim automobilima nadogradi. Nadogradnja će stići najkasnije do kraja lipnja, najavljuju iz BMW-a, i za nju neće biti potrebno ići u servis – sve će se obaviti “over-the-air”. Osim spomenutih funkcija spajanja infotainmenta s mobitelima softversko će ažuriranje donijeti i Wi-Fi vezu kojom će se mobitel i vozilo moći spojiti.

Nije im prvi put

Zanimljivo, BMW-u ovo nije prvi puta da su se morali poslužiti ovakvim rješenjem. Zbog nestašice čipova krajem prošle su godine isporučivali automobile bez ekrana osjetljivih na dodir. Zbog ovog su nedostatka kupcima tada odobravali kredit od 500 dolara za kupnju neke druge dostupne dodatne opreme.

Za sada nije poznato koji su točno modeli BMW-a zahvaćeni nedostatkom podrške za Apple CarPlay i Android Auto, no kupci s nekoliko europskih i američkoga tržišta već su se požalili na raznim forumima kako su dobili softverski “okljaštrene” automobile.

YouTube MP3 - Hotmail
1