BMW-i M3 i M4 bit će električni, uz simuliranje mjenjača

BMW-i M3 i M4 bit će električni, uz simuliranje mjenjača

BMW, kao i većina proizvođača, trenutačno prolazi kroz fazu prilagodbe svojeg asortimana kako bi u njega "stalo" što više električnih modela. Elektrifikaciju će tako doživjeti i kultna M serija

Elektrifikacija automobila će, sukladno propisima u Europi i većem dijelu svijeta, narednih godina biti glavna tema, a proizvođači će morati odlučiti koje modele ugasiti i zamijeniti potpuno novima, a koje elektrificirati. Slične probleme ima i BMW sa svojom M serijom, sportskim automobilima koje oduvijek krasi moćan zvuk i visoke performanse, pa su s vremenom postali omiljeni među kupcima. Elektrifikacija će neupitno morati doći i do njih, a u BMW-u su odlučili i kada će se do dogoditi.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Umjetna buka i vibracije

Naime, njihova je politika da svaka verzija s oznakom M mora biti moćnija od prethodne. Dakle, ako električni pogoni omoguće da već sljedeća varijanta bude jača od postojeće, modeli M3 i M4 mogli bi se, na isključivo električni pogon, pojaviti 2027. ili 2028. godine. Ne ponude li električni pogoni takav napredak, bavarska kompanija odlučit će se na novu generaciju benzinaca. Isto tako, sigurno je da BMW neće istodobno nuditi električne i klasične M modele, ali i da neće nuditi hibride – potvrdio je sve to šef BMW-ovog M odjela Frank van Meel.

Iznio je u razgovoru za portal WhichCar i jednu zanimljivost. Inženjeri već sada istražuju ima li smisla simulirati mjenjač, tj. osjećaj promjene brzina, zvukove i vibracije koji pritom nastaju – u novim električnim modelima.

Naime, vozači modela M3 i M4 njima često voze i trkaćim stazama, kada ne gledaju na brzinomjer, već se oslanjaju isključivo na ostale osjete kako bi dobili osjećaj za to što automobil radi te kada je na svojem “limitu”. Prelaskom na električne pogone to bi moglo nestati, pa stoga možda u nove modele ugrade kakvu simulaciju mjenjača i klasičnog pogona, sve kako bi vozačko iskustvo ostalo slično postojećemu.

YouTube MP3 - Hotmail
1