BMW i Jaguar Land Rover zajedničkim snagama razvijaju novi električni pogon

BMW i Jaguar Land Rover zajedničkim snagama razvijaju novi električni pogon

Njemačka Grupa BMW i britanski Jagura Land Rover (JLR) u vlasništvu indijskog Tata Motorsa su potpisali ugovor o suradnji na razvoju nove generacije električnih pogonskih sklopova. Zajedničko priopćenje, pored električnih pogona, ističe i suradnju na području tehnologije autonomnog upravljanja te povezivosti.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Nadalje, saznajemo da će novi partneri razvijati novi sustav na temelju postojećeg BMW-ovog sustava električnog pogona pete generacije (Gen 5 eDrive). Ovaj sustav uključuje električni motor, prijenos i nadzornu elektroniku unutar jednog kućišta. Također, za njegovu izradu nisu potrebni rijetki zemni metali pa se smanjuje ovisnost o njihovoj dostupnosti u eri sve veće elektrifikacije ponude.

Tijekom 2020. Grupa BMW će u svoju ponudu uvesti Gen 5 eDrive i to s modelom iX3 (na slici), a kasnije će isti postati dostupan u još nekoliko modela. BMW i JLR će nastaviti dalje razvijati ovaj pogonski sklop pa će modeli oba proizvođača, kako vrijeme bude prolazilo, dobiti i njegove naprednije izvedbe.

Obje strane se nadaju smanjenju troškova te ubrzanju razvoja dotične tehnologije. Također, zajednički nastup bi trebao rezultirati i smanjenjem cijene nabave materijala, proizvodnje i sl. Razvoj će biti povjeren zajedničkom timu smještenom u Münchenu, dok će svaki partner proizvoditi ove pogonske sklopove u svojim pogonima.

Podijeli:
1