BMW: dizele ćemo raditi još 20, benzince 30 godina

BMW: dizele ćemo raditi još 20, benzince 30 godina

Iako je sveopći trend elektrifikacija prijevoza, u BMW-u su konzervativni po pitanju potpunog prelaska na struju. Prvi čovjek njihovog R&D-a otkrio je kako oni vide budućnost ove industrije, i dao neke zanimljive podatke

Klaus Froehlich, šef istraživanja i razvoja u BMW-u, dao je opširan intervju za Automotive News Europe i opisao kako u toj kompaniji vide budućnost automobilske industrije. Osvrnuo se na trend elektrifikacije, razlike u regijama svijeta, ali i pomalo iznenadio konzervativnim ocjenama koje imaju u ovoj kompaniji.

Struja da, ali ne svugdje

U narednih pet do deset godina primat će, smatra Froehlich, imati fleksibilna arhitektura vozila u koju se može ugraditi električni, ali i motor s unutarnjim izgaranjem. BMW je eć sada isporučio 500.000 elektrificiranih vozila, ali smatraju da će do 2030. njihov udio na cestama biti tek 20-30%, s velikim regionalnim razlikama.

Kina će, tako, vrlo brzo na struju prijeći u megalopolisima na istoku zemlje, dok će unutrašnjost zbog nedostatka infrastrukture značajno kaskati za njima, Kad je riječ o Europi, plug-in hibridi se čine kao idealno prijelazno rješenje – njih će se voziti na struju preko tjedna, a za duža vikend putovanja moći će se uključivati i benzinski ili dizelski motor. U SAD-u će biti slična situacija kao u Kini, dok će ostatak svijeta značajno sporije prihvatiti baterijska električna vozila, kaže Froehlich.

I dizel ima budućnost

Stoga u BMW-u imaju plan nastaviti s elektrifikacijom, ali i nadogradnjom postojećih benzinaca i dizelaša. Motore s velikim zapremninama, poput V-8 ili V-12 vjerojatno će s vremenom izbaciti iz ponude zbog sve strožih ekoloških zahtjeva koje je sve teže ispuniti. No, pogonske jedinice s 4 ili 6 cilindara proizvodit će se još dugo – dizelaši barem još 20, a benzinci najmanje 30 godina.

V-8 motore je već sada teško učiniti atraktivnima kupcu kada plug-in hibridi s 6 cilindara već sada proizvode 600 KS i “uništavaju” prijenos svojom snagom.

Do 2025., pak, u BMW-u planiraju u prodaju pustiti i nekoliko modela s vodikovim gorivim ćelijama. Primarno ovaj pogon vide kao koristan u kamionima, no prije svega mora pasti cijena proizvodnje takvog pogona dok infrastruktura mora značajno napredovati.

Podijeli:
1