BMW “digitalizirao” svoj prepoznatljivi logotip

BMW “digitalizirao” svoj prepoznatljivi logotip

Tijekom predstavljanja BMW-a i4 mnogima nije promaknulo da ovaj futuristički model ima isto takav znak na prednjem kraju. Što se zapravo dogodilo BMW-ovom logotipu?

BMW je, kao uostalom i mnogi kultni proizvođači automobila, prilično sklon konzervativnom shvaćanju svoje marke i teško odstupa od prepoznatljivog dizajnerskog potpisa. Međutim, ovoga tjedna svjedoci smo najvećoj promjeni u vizualnom identitetu bavarske kompanije u posljednjih 100 godina, pa ona nije mogla proći ispod radara.

Mediji su se odmah naširoko raspisali o “radikalnom” redizajnu logotipa BMW-a koji je prvi puta postavljen na haubu modela i4. Daleko od toga da je promjena šokantna ili da je znak postao neprepoznatljiv, ali je svakako moderniziran i “digitaliziran”.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Slične promjene u posljednjim je godinama doživjelo mnogo zaštitnih znakova kompanija iz svih mogućih industrija. Proces je zapravo prilično jednostavan: uzeti nešto što je ranije imalo sjene, prijelaze boja, dubinu, obrube, okvire i ukrase, zadržati istu formu i osnovne konture, te sve učiniti “spljoštenim”, izvesti kao 2D grafiku,  jednostavno i minimalistički.

Propeler je mit

U ovom slučaju BMW je u znaku zadržao okrugli okvir, tri slova iz svojeg imena, te bijelo-plavi krug u sredini – i to je sve. Pozadina je postala prozirna, a 3D efekta na logotipu više nema. Nova je inačica izvedena u samo dvije boje i tako je dodatno prilagođena “digitalnom” dobu i primjeni na svim mogućim platformama.

Kratka povijest BMW-ovog znaka

Za sada, kažu Bavarci, novi će se logotip aplicirati samo u komunikacijskim materijalima, dok će na vozilima i dalje ostati onaj stari, dobro poznati.

Kako bi ipak obilježili ulazak u novo doba, u BMW-u su objavili vrlo zanimljivu stranicu s poviješću svojeg zaštitnog znaka, infografikama i animacijama. Ovdje, zanimljivo, opovrgavaju mit da bijele i plave površine u njegovoj sredini predstavljaju stilizirani propeler. Zapravo je, kažu, riječ o adaptaciji bavarskog grba. Sve druge detalje o tome kako je došlo do današnjeg izgleda logotipa možete, dakle, pronaći ovdje.

Podijeli:
1