Benzinci prodavaniji od dizelaša na europskom tržištu

Benzinci prodavaniji od dizelaša na europskom tržištu

U prvoj polovini ove godine, prvi puta nakon 2009, na europskim je tržištima prodano više osobnih vozila pokretanih benzinskim nego dizelskim motorima. Točnije, ACEA (Udruženje europskih proizvođača automobila) je objavilo kako je udio benzinskih vozila na tržištu novih automobila narastao s 45,8 na 48,5% u prvom djelu 2017. što predstavlja porast prodaje od 328.615 primjeraka u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

S druge strane, udio dizelskih modela je pao s 50,2 na 46,3%, što predstavlja 152.323 vozila manje nego u prvoj polovini 2016. Ostatak tržišta čine alternativno pokretani automobili (hibridi, električna vozila, LPG i CNG) čija je prodaja narasla za više od 35% te im je ukupni udio sada narastao na rekordnih 5,2%.

Prema svemu sudeći ovi trendovi će se nastaviti, odnosno očekuje se daljnji značajniji pad udjela dizelaša te rast prodaje automobila s alternativnim pogonskim strojevima. Glavni problem za dizelaše će biti dodatno pooštravanje emisijskih standarda, najavljene zabrane njihove uporabe u raznim gradovima širom svijeta (Što utječe na pad prodaje prvenstveno zbog pogrešne informiranosti kupaca, jer je, npr. Euro 6 dozvoljen svugdje. op.ur.), odustanak pojedinih proizvođača od daljnjeg razvoja i sl.

S druge strane, nastavak razvoja alternativnih pogona, posebno onih električnih, koji će dovesti do smanjenja cijene i povećanja mogućnosti tih pogona će se pozitivno odraziti na njihovu prodaju.

Podijeli:
1