Bentley Bentayga dobio benzinski V8 sa 550 KS

Bentley Bentayga dobio benzinski V8 sa 550 KS

Bentley je predstavio svoj prvi SUV, model Bentayga, u rujnu 2015. sa snažnim W12 motorom. Godinu dana kasnije ponuda je proširena s audijevim dizelskim 4.0 bi-turbo V8 pogonskim strojem, a sada je ekipa iz Crewea dodatno obogatila ponudu ovog vozila s benzinskim 4.0 bi-turbo V8 motorom sa stop-start sustavom i sustavom deaktivacije cilindara.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Radi se o jedinici koja razvija snagu od 404 kW, odnosno 550 KS te najveći okretni moment od 770 Nm, kao u porscheovim modelima Panamera i Cayenne Turbo. S ovim će motorom Bentayga koji teži 2,4 tone ubrzati do 100 km/h za 4,5 sekundi i dosegnuti najveću brzinu od 290 km/h. Usporedbe radi W12 verzija koja čini vrh ponude će do stotke ubrzati za četiri stotinke kraće i dosegnuti najveću brzinu od 301 km/h.

Spomenuta snaga i moment se na podlogu prenose 8-stupanjskog automatskog ZF-ovog mjenjača koji će ih usmjeravati u omjeru 40 naprema 60 u korist stražnje osovine. Iako to vlasnicima ovog vozila neće biti pretjerano bitno recimo i kako tvorničke brojke kažu da će mu se prosječna potrošnja kretati oko 11,4 l/100 km te kako će mu se autonomija s punim spremnikom goriva kretati oko 750 km.

S vizualne strane nema većih novosti s obzirom da novi Bentayga V8 izgleda gotovo identično kao njegova W12 i TDI braća, a razliku će činiti određeni elementi opcijske opreme, odnosno mogućnosti personalizacije izgleda vozila, poput novih 22-colnih alu naplataka izvana ili primjerice raznih ukrasnih elemenata, boja i presvlaka iznutra i sl. O bogatoj opremi, serijskoj i opcijskoj, nema potrebe trošiti riječi.

Na kraju dodajmo da ovo nije kraj proširenja ponude Bentayge koji bi u Ženevi trebao dobiti i plug-in hibridnu verziju, a koju bi prema očekivanjima trebao pokretati 2,9-litreni V6 uparen s električnim motorom.

Podijeli:
1