Autonomni Audi Aicon će na tržište stići 2021.

Autonomni Audi Aicon će na tržište stići 2021.

Audi je na prošlogodišnjem frankfurtskom auto salonu predstavio konceptni model Aicon i do sada gotovo da nije bilo nikakvih informacija koje su daljnje namjere ingolstadskog proizvođača s tim modelom, odnosno ima li za njega uopće ikakvih planova. Sada je pak potvrđeno kako će Audi 2021. na tržište lansirati autonomno upravljani model temeljen upravo na toj studiji.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Za sada je naravno nemoguće reći koliko će se konačni produkcijski automobil razlikovati od prvotnog koncepta, no svakako je važnije ono što će se nalaziti ispod kože. Drugim riječima, značajnije je to da će se raditi o automobilu s električnim pogonom i da će svojim putnicima nuditi mogućnost autonomnog upravljanja.

Aicon su pokretala četiri električna motora po jedan na svakom kotaču ukupne snage 260 kW, odnosno 353 KS i najvećeg okretnog momenta od 550 Nm, no još je važnije da su mu baterije omogućavale autonomiju od preko 700 km pri brzinama do 130 km/h. Dakako, o konačnim performansama pogonskog sklopa je za sada prerano govoriti posebno kada se u obzir uzmu mogućnosti baterija koje su svakim danom sve veće.

Iz Audija za sada nisu htjeli ulaziti u detalje niti o sustavu autonomnog upravljanja, no vjeruje se da će se raditi najmanje o tzv. četvrtoj razini autonomnog upravljanja koje će vozilu omogućiti samostalno upravljanje, a vozač će morati preuzeti tek u nekim situacijama. Kada Aicon, ili kako će se već ovaj automobil u konačnici zvati, stigne na tržište glavnu konkurenciju će mu činiti BMW-ov iNext u potpunosti električni i autonomni luksuzni automobil koji bi na tržište također trebao stići 2021, a vjerujemo da će i mercedesova EQ linija imati svog konja za ovu utrku luksuznih, autonomnih i električno pokretanih limuzina.

Podijeli:
1