Automobili Pininfarina – svijet dobio još jednog proizvođača električnih automobila

Automobili Pininfarina – svijet dobio još jednog proizvođača električnih automobila

Sukladno ranijim najavama sada su službeno potvrđeni planovi kako će poznata talijanska dizajnerska kuća i karoserijska radionica postati punokrvni proizvođač, odnosno marka automobila i to ne bilo kakvih, već električnih. Podsjetimo, Pininfarina je u vlasništvu indijske Mahindre koja je osigurala financije i podršku te koja se s ovim prepoznatljivim imenom želi probiti u svijet premium električnih automobila.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Automobili Pininfarina će biti europska marka čije će proizvode karakterizirati visoka tehnologija, ekstremne performanse, luksuzno uređenje, bogata i napredna oprema te dakako električni pogonski sklopovi, a sve će to biti namijenjeno “posebnim kupcima širom svijeta.”

Za sada nema konkretnijih detalja o samim proizvodima, no čini se kako će Pininfarina S.p.A. biti zadužena prvenstveno za dizajn, dok će Mahindra biti odgovorna za električne pogone, a vjerojatno i dobar dio drugih komponenti. Ostale informacije, poput platforme, odnosno konstrukcije na kojima će se ovi noviteti temeljiti, gdje će se proizvoditi i sl. za sada nisu poznati.

Što se samih automobila tiče, prvi je novitet najavljen za 2020. i radit će se o električnom hiperautomobilu temeljenom na mahindrinom iskustvu sudjelovanja u Formuli E. Raniji izvještaji su upućivali na to da će ovaj automobil nositi oznaku PF-Zero, no za sada nema nikakvih službenih potvrda takvih navoda niti su poznate ostale pojedinosti, osim da će mu cijena biti veća od 2 milijuna Eura te da će mu se autonomija kretati oko 500 km i da će ubrzavati do 100 km/h za manje od dvije sekunde.

Dodajmo i da su glasine upućivale na mogućnost da u proces razvoja i proizvodnja na neki način bude uključen i hrvatski Rimac, no za sada ta priča ostaje također na razini glasine bez službene potvrde. Proizvodnja ovog automobila će svakako biti vrlo ograničena, a u Mahindri smatraju da će se u konačnici raditi o automobilu koji će biti vrlo cijenjen među kolekcionarima.

Nakon njega na tržište bi trebala stići nekoliko električno pokretanih crossovera s početnom cijenom od oko 150.000 Eura. Za dizajn svih spomenutih vozila će dakle biti zadužen Pininfarina S.p.A. pa je za vjerovati kako će se raditi o vizualno vrlo privlačnim vozilima.

Podijeli:
1