Automobili Pininfarina B95 – najskuplji električni automobil na svijetu

Automobili Pininfarina B95 – najskuplji električni automobil na svijetu

Inženjeri i dizajneri u talijanskoj kompaniji priredili su za Monterey Car Week jedno uzbudljivo iznenađenje: novi model dvosjeda bez krova, B95, opisan je kao električna hiper-Barchetta

Automobili Pininfarina na ovotjedni su Monterey Car Week dovezli iznenađenje nastalo u njihovim dizajnerskim i tehnološkim pogonima: model roadstera, dvosjeda bez krova, koji spada u legendarnu klasu Barchetta, ali pogonjen strujom i opremljen svim mogućim novotarijama modernog doba. Naziv mu je Automobili Pininfarina B95, pri čemu B označava upravo tip Barchetta, a broj 95 posveta je 95. obljetnici osnivanja prvog dizajnerskog studija Pininfarina, koja se obilježava 2025. godine. Iste te godine B95 će i biti isporučen svojim kupcima.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Prvi je ovo električni hiperautomobil ove klase, a Talijani ga opisuju kao remek-djelo dizajna i tehnologije, koje spaja jednostavnost otvorenog roadstera s dramatičnom izvedbom trkaćeg bolida, uz vrhunske performanse električnog pogona. Isticat će se od svih dosadašnjih sličnih modela novim načinom upravljanja protokom zraka, koji će istodobno štititi putnike od pretjeranog vjetra i pružati uzbudljivo iskustvo vožnje.

B95 će, u skladu s navedenim, biti tretiran kao vrlo raritetno umjetničko djelo. Automobili Pininfarina proizvest će ga u samo 10 primjeraka, uz potpuno ručno sklapanje i personalizaciju prema željama kupaca, tako da svaki primjerak bude sasvim jedinstven.

Ponovno na Rimčev pogon

Kad je riječ o pogonu, on je preuzet iz superautomobila Battista (dakle, razvijen je u Bugatti Rimcu kao i za Neveru). U izvedbi za B95 bit će dodatno prilagođen za taj model, a i dalje će nuditi 1400 kW, ubrzanje do 100 km/h za manje od dvije sekunde, uz najvišu brzinu od preko 300 km/h. Kao i Nevera i Battista, imat će četiri elektromotora i Full Torque Vectoring, za zasebno upravljanje svakog kotača.

Kad je riječ o cijeni, ona će biti u skladu s karakterom i specifikacijama: svaki od 10 primjeraka vrlo ograničene serije koštat će – najmanje 4,4 milijuna eura. Samim time cijenom će B95 će nadmašiti sve dosadašnje električne hiperautomobile i nesumnjivo će privući ultrabogate kolekcionare.

YouTube MP3 - Hotmail
1