Auti E-Tron GT – električna super limuzina stiže 2020.

Auti E-Tron GT – električna super limuzina stiže 2020.

Audi je na upravo otvorenom auto salonu u Los Angelesu predstavio najavni koncept E-Tron GT. Riječ je o modelu koji izravno najavljuje produkcijski automobil čiji će proizvodnja za početi do kraja 2020. Između ove studije i konačnog modela navodno neće biti značajnijih vizualnih razlika.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Svojim dimenzijama i općim oblikom ovaj model uvelike podsjeća na A7 Sportback, no od njega je dizajnom ipak nešto agresivniji i odvažniji. Duljina mu iznosi 4,96 m, širina 1,96 m, a visina 1,38 m, dok mu je međuosovinski razmak dugačak 2,9 m.

Agresivnim prednjim krajem dominiraju šesterokutna maska, Matrix LED svjetla i sportski branik. Na boku se ističu 22-colni kotači s gumama dimenzija 285/30, izostanak kvaka te izražene bočne linije. Linija krova otraga kupeovski elegantno pada prema međusobno povezanim stražnjim svjetlima te cijeli automobil djeluje poprilično dinamično.

Unutrašnjost je minimalistički uređena. Većina komandi on-board sustava se nalazi na zaslonima ili drugim površinama osjetljivim na dodir. Sustavima se također može upravljati i glasovnim naredbama, a kada stigne na tržište kupci mogu očekivati sustav autonomnog upravljanja treće razine. Dodajmo i da obujam prtljažnika iznosi 450 l, a sprijeda je dodatnih 100 l.

E-Tron GT je plod Audi Sporta i Porschea, odnosno temelji se na platformi koju koristi i porscheov Taycan te koristi iste baterije. Službenih potvrda oko autonomije produkcijskog modela nema, no očekuje da će ovaj automobil biti u mogućnosti s jednim punjenjem prijeći preko 400 km. Zahvaljujući sustavu brzog punjenja za otprilike 20-ak minuta će biti moguće napuniti baterije za autonomiju od oko 320 km.

Zahvaljujući kombiniranoj snazi svoja dva motora od 434 kW, odnosno 590 KS ovaj će automobil ubrzavati do 100 km/h za oko 3,5 sekundi, dok će mu do 200 km/h trebati 12 sekundi. Najveća brzina će biti elektronički ograničena na 240 km/h kako bi se produljila autonomija.

Na kraju dodajmo kako će proizvodnja ovog modela započeti do kraja 2020, no prve isporuke su navodno planirane za sam početak 2021.

Podijeli:
1