Austrija uvodi dnevne vinjete za autoceste

Austrija uvodi dnevne vinjete za autoceste

Putujete li često u Austriju, vjerojatno će vas zanimati kako će izgledati nove cijene tamošnjih vinjeta za autoceste. Ukratko rečeno, desetodnevne će poskupjeti, dvomjesečne blago pojeftiniti, a u ponudi će biti i dnevne

Od početka sljedeće godine mijenjaju se cijene austrijskih vinjeta za vožnju tamošnjim autocestama. Odlučile su tako austrijske vlasti, pa izmijenile Savezni zakon o cestarinama. Nove cijene usklađene su s europskim direktivama, koje propisuju prihvatljive ljestvice cijena za vinjete, u ovisnosti o njihovom trajanju. Po novome, uvodi se i do sada nepostojeća dnevna vinjeta, no njezina cijena neće oduševiti.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Nova shema cijena u Austriji tako usklađuje cijene svih vinjeta s godišnjima: dvomjesečna vinjeta koštat će 30% cijene godišnje vinjete, desetodnevna 12%, a dnevna 9%. To znači da će cijena godišnje vinjete za osobne automobile ostati 96,40 eura, a prema tome odredit će se i nove cijene vinjeta kraćeg roka važenja.

Dvomjesečna će vinjeta, umjesto dosadašnjih 29 eura, pojeftiniti na 28,90 eura. Među turistima i povremenim putnicima popularna desetodnevna vinjeta poskupjet će sa sadašnjih 9,90 na 11,50 eura. Onima koji se odluče samo na jedan dan “skoknuti” u šoping ili na izlet, vožnja austrijskim autocestama bit će moguća i kupnjom nove dnevne vinjete – po cijeni od (čak) 8,60 eura.

YouTube MP3 - Hotmail
1