Audijevi električni modeli pročišćavat će zrak oko sebe

Audijevi električni modeli pročišćavat će zrak oko sebe

Audijeva električna vozila dobit će tzv. Urban Purifier, filter zraka koji će pročišćavati zrak dok automobil vozi ili stoji na punjaču, kako bi novi modeli imali još bolji učinak na čistoću zraka u gradovima

Audi je predstavio pilot projekt razvoja aktivnog sustava filtriranja zraka, koji bi bio postavljen na njihove električne automobile. Osim što, dakle, ispuštaju manje štetnih čestica u atmosferu od klasičnih automobila, bit će u stanju iz zraka izvući dodatnu količinu zagađenja. Bez obzira na pogonski sustav, kažu iz Audija, 85% čestica koje automobili ostavljaju za sobom dolaze od kočenja te kao posljedica abrazije guma ili ceste. Zagađenje česticama veličine do 10 mikrona opasno je po zdravlje, jer ih ljudi udišu, a novi sustav ima za cilj smanjiti količinu upravo takvih čestica u gradskom zraku.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

U suradnji s dobavljačem MANN+HUMMEL, Audi je razvio filter koji će se moći postaviti na prednju masku električnih vozila. Dok njihov neki novi model e-trona, dakle, bude vozio cestom, taj će filter na sebe prikupljati mikročestice iz zraka – ne samo one koje taj automobil proizvede, nego i one koje “uhvati” od drugih automobila.

Aktivno i pasivno filtriranje

Za vrijeme vožnje zrak prolazi kroz filter i tako dolazi do njegovog pročišćavanja, no sustav može raditi i dok automobil stoji, primjerice na punjaču. Tada se aktivira ventilator, dio standardne opreme električnih vozila, koji kroz filter provlači dodatnu količinu zraka. U budućnosti bi sustav mogao biti bežično povezan i sa senzorima zagađenja u gradovima, pa bi se mogao aktivno prilagođavati potrebama.

Pilot projekt je u razvoju od 2020. godine, a pokazalo se kako nakon 50.000 prevaljenih kilometara ovaj sustav nema utjecaja na rad vozila, njegovu bateriju ili sustav punjenja. Što se tiče učinkovitosti, pokazalo se da filter može prikupiti sve čestice koje je testni automobil generirao, a količina filtriranih čestica je i veća u gradovima s većom razinom zagađenja.

Filter je jednostavan za ugradnju i zahtijeva tek manju preradu na vozilu. Zamjena njegovih dijelova obavljala bi se na redovnim servisima, a tijekom jednog životnog ciklusa takav bi sustav mogao ukloniti 14,9 kilograma CO2 ekvivalenata zagađenja, u obliku mikroskopskih čestica.

YouTube MP3 - Hotmail
1