Audi SQ8 – novi predvodnik ponude

Audi SQ8 – novi predvodnik ponude

Audi je predstavio S izvedbu svog trenutno možda i najatraktivnijeg modela, coupe-SUV-a Q8. Uz snažni dizelski bi-turbo V8 motor ovaj će automobil svojim kupcima ponuditi i atraktivniju vanjštinu i interijer te bogatiju opremu.

Od pojedinih detalja vanjštine ističu se novi završeci ispuha, redizajnirani otvori za usis zraka, opcijski 22-colni kotači, dotjerani aero paket i sl. U unutrašnjosti tu su nove kožne i Alcantara presvlake, čelične pedale, aluminijski dodaci te razni ukrasni elementi

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Ovaj model pokreće isti 4,0-litreni bi-turbo dizelski V8 koji se ugrađuje i u SQ7. Drugim riječima, ovaj automobil razvija snagu od 320 kW, odnosno 435 KS te najveći okretni moment od 900 Nm koji je dostupan već od 1000 o/min. Nadalje, ovaj je pogonski stroj uparen s 8-stupanjskim automatskim mjenjačem te pogonom na sva četiri kotača.

Uz sve navedeno ne čudi da će SQ8 do 100 km/h ubrzati za svega 4,8 sekundi te s lakoćom dosegnuti elektronički ograničenu najveću brzinu od 250 km/h. Dodajmo i da su za zaustavljanje zadužene standardne carbon keramičke kočnice s crvenim kočničkim kliještima.

Standardna oprema uključuje i prilagodljivi zračni ovjes te audijev Drive Select, a sustav upravljanja na sva četiri kotača je dostupan kao dio opcijske opreme. Potonji se može naručiti zasebno ili kao dio naprednog ovjesa koji uključuje sportski diferencijal te elektromehaničke aktivne stabilizatore.

Dodajmo i da je ovaj automobil opremljen tzv. Blagim hibridom koji mu omogućuje električnu vožnju pri brzinama do 23 km/h. Osnovu tog sustava čini 48-voltna litij-ionska baterija koja energijom opskrbljuje i električni kompresor koji pomaže turbopunjačima pri niskom broju okretaja i ubrzavanju pri malim brzinama.

Audi SQ8 će se na europskim tržištima pojaviti prije kraja ove godine, a cijena trenutno nije poznata. Kasnije bi mu se navodno trebala pridružiti i benzinska verzija, koja će biti dostupna na pojedinim tržištima, a koju bi navodno trebao pokretati 3,0-litreni TFSI V6.

Podijeli:
1