Audi slavi 25 godina RS modela i najavljuje dva noviteta

Audi slavi 25 godina RS modela i najavljuje dva noviteta

Audi je odlučio obilježiti 25 godina od pojave prvih RS modela podsjećajući nas na svoje cestovne high-performance RennSport početke. Tako će u Audi Forumu u Neckarsulmu biti održana posebna izložba produkcijskih i trkaćih RS modela, kao i prototipa koji nisu stigli do proizvodnih traka.

Podsjetimo, RS 2 Avant je na tržište stigao 1994, a pokretao ga je 2,2-litreni 5-cilindrični turbo snage 315 KS. Ovaj je motor bio uparen sa 6-stupanjskim ručnim mjenjačem te quattro pogonom na sva četiri kotača sa središnjim diferencijalom s blokadom proklizavanja.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Iz Audija nas potom podsjećaju na sljedeći značajni model iz 1999. RS 4 Avant. Ovaj je automobil bio opremljen s 2,7-litrenim V6 bi-turbo motorom koji je dotjeran uz pomoć Coswortha. Spomenuti je motor razvijao snagu od 380 KS.

Novi RS 4 je stigao 2005. s V8 motorom snage 420 KS. Tri godine kasnije Audi je lansirao i RS 6 Avant kojeg je pokretao 5,0-litreni bi-turbo V10 snage 580 KS i najvećeg okretnog momenta od 650 Nm.

Audi Sport GmbH (prije Quattro GmbH) danas nudi sedam modela RS 3 Sportback / Sedan, RS 4 Avant, RS 5 Coupe / Sportback i TT RS Coupe / Roadster. No, to će se uskoro promijeniti s obzirom da su iz Audija najavili da će još tijekom ove godine kupcima postati dostupno “šest daljnjih proizvodnih inovacija.”

Za sada nema konkretnijih objašnjenja o čemu se radi, no iz Audija je potvrđeno kako će dvije od tih šest inovacija biti “u potpunosti novi RS modeli.” Jedan od njih je vjerojatno novi RS Q8 kojeg bi trebala pokretati nešto slabija izvedba Urusovog bi-turbo V8 4,0-litrenog motora snage oko 600 KS.

Podijeli:
1