Hotmail, gmail log in, fb log in'

Audi Q8 Sport Concept – najava sportske izvedbe novog produkcijskog SUV-a

Audi Q8 Sport Concept – najava sportske izvedbe novog produkcijskog SUV-a

Audi je na ženevskom auto salonu predstavio studijski model Q8 Sport Concept, a riječ je o nastavku na raniji detroitski model te izravna najava skorašnjeg produkcijskog automobila. Dok je detroitska studija bila nešto odmjerenija, ženevski automobil je takoreći uvid u potencijalni izgled S ili možda čak i RS verzije budućeg Q8.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

U skladu sa sportskim imidžem je i Krypton narančasta boja, agresivniji aero paket, nova maska motora, novi i izraženiji, otvori za hlađenje, razni ukrasi i sl, a svakako dojmu pridonose i laserska svjetla, kao i 23-colni naplaci s gumama dimenzija 305/35 te 20-inčnim keramičkim diskovima, novi završeci ispušnog sustava, širi lukovi blatobrana, nova kućišta retrovizora…

Još se veće izmjene u odnosu na prvu studiju kriju ispod kože. Točnije, ženevski koncept pokreće tzv. blagi hibridni pogonski sklop kojeg čine 3.0 TFSI V6 motor s električnim kompresorom te električni motor snage 20 kW, odnosno 27 KS. Dodajmo i a je TFSI uparen s 8-stupanjskim automatskim mjenjačem te pogonom na sva četiri kotača. Snaga ovog motora iznosi 350 kW, odnosno 476 KS, a najveći okretni moment 700 Nm, što je dovoljno za ubrzanje do 100 km/h za 4,7 sekundi te najveću brzinu od 275 km/h.

Elektrificirani pogonski sklop te litij-ionske baterije koje energiju prikupljaju regenerativnim kočenjem, prema navodima proizvođača, omogućuje smanjenje potrošnje goriva za 1 l/100 km u odnosu na situaciju u kojoj bi ovakav model pokretao samo TFSI motor. Inače, Audi navodi i da ovaj koncept ima autonomiju od oko 1200 km, a opisano novi pogonski sklop bi se trebao uskoro proširiti ponudom ovog proizvođača.

U unutrašnjosti se može naći nekoliko digitalnih zaslona, uključujući i dorađenu verziju 12,3-inčne instrumentne ploče Virtual Cockipt, kao i novi head-up zaslon na kojem se prikazuju najosnovnije informacije za vozača. Udobnosti putovanja će svakako pripomoći i podesivi ovjes putem kojeg je moguće podesiti visinu podnice u pet različitih položaja s visinskom razlikom od 90 mm.

Dolazak produkcijskog Q8 na tržište se očekuje tijekom sljedeće godine, što znači kako bi performance verziju mogli očekivati najranije 2019.

1