Audi Q8 Concept – najava onoga što dolazi

Audi Q8 Concept – najava onoga što dolazi

Studijski Q8, kojeg je Audi predstavio na detroitskom auto salonu, je automobil koji izravno najavljuje skorašnji produkcijski coupe-SUV model koji će zasjesti na sam vrh ingolstadtske ponude crossovera. Točnije, očekuje se kako bi produkcijsku izvedbu trebali vidjeti najkasnije tijekom iduće godine.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Iako se u ovaj studijski model mogu smjestiti samo četiri osobe Q8 je ustvari dulji i širi od druge generacije modela Q7 koja je predstavljena na istom mjestu prije dvije godine. Vizualno Q8 djeluje agresivno, čemu svakako doprinose i 23-colni kotači, a čini se kako je riječ o dobroj najavi daljnjega smjera razvoja audijevog dizajna.

Ovaj automobil pokreće plug-in hibridni pogonski sklop kojega čini 3,0-litreni turbo V6 benzinac uparen s električnim motorom i 8-stupanjskim automatskim mjenjačem. Kombinirana snaga ovog pogona iznosi 450 KS, a najveći okretni moment 700 Nm što je dovoljno za ubrzanje do 100 km/h za 5,4 sekunde. Najveća mu je brzina elektronički ograničena na 250 km/h.

Pogon je na sva četiri kotača, a “na papiru” će ovaj automobil ostvarivati prosječnu potrošnju od 2,3 l/100 km, a električna će mu autonomija iznositi oko 50 km. Kada smo spomenuli pogon na sva četiri kotača recimo i kako će ovaj model biti opremljen sustavom raspodjele okretnog momenta, a tu je i prilagodljivi zračni ovjes koji će dodatno pripomoći voznim svojstvima.

Svakako vrijedi spomenuti i činjenicu kako je interijer opremljen novom verzijom audijevog virtualnog kokpita koji će se vjerojatno također naći u produkcijskom modelu, a tu je i još nekoliko drugih zaslona, općenito bogata oprema, moderno uređenje, četiri zasebna sjedala te velika ponuda prostora što se može zahvaliti međuosovinskom razmaku od 3 metra.

YouTube MP3 - Hotmail
1