Audi predstavio Q8

Audi predstavio Q8

Više od deset godina nakon što je BMW izmislio segment luksuznih coupe-SUV-ova s modelom X6 Audi se priključuje ovoj tržišnoj utakmici. Točnije, Audi je nakon poduže najavne kampanje službeno predstavio svoj novi SUV, model Q8 koji će zasjesti na sam vrh njegove crossover/SUV ponude. Proizvođač navodi kako je riječ o “sportskom, elegantnom i nadasve praktičnom” vozilu koje će svojim kupcima ponuditi prestiž te dinamičnost u vožnji.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Q8 je dugačak 4,99 m, širok 2 m te visok 1,71 m, što ga čini nešto širim, ali i kraćim te nižim od Q7. Nadalje, međuosovinski razmak mu je dugačak gotovo 3 m što je rezultiralo ponudom prostora unutar putničke kabine koja nadmašuje najbliže konkurente. Također, u Audiju navode i da je ponuda prostora za glave putnike, uključujući i one na stražnjoj klupi, veća nego kod konkurencije.

Vanjski izgled ovog vozila je kombinacija najavnih studija te recentnih audijevih noviteta, posebice modela A8. Sve u svemu Q8 djeluje snažno i moderno, a posebno vrijedi izdvojiti kotače veličine do 22 cola, standardna LED te opcijska Matrix LED svjetla, veliku masku motora te razne druge ukrasne elemente.

Unutrašnjost ovog vozila je izrađena od kvalitetnih materijala, a kako se i može očekivati od premium automobila oprema će biti vrlo bogata te će se u njoj nalaziti napredna tehnologija, opet prema uzoru na A8. Između ostalog spomenimo tek dva središnja zaslona osjetljiva na dodir (10,1 i 8,6 inča) putem kojih se upravlja većinom on-bord sustava, 12,3-inčnu digitalnu instrumentnu ploču, head-up zaslon, Bang & Olufsen audio sustav, opcijska sjedala s masažnom funkcijom, sustav MMI Navigation Plus, Audi Connect ključ… Vozaču će tijekom vožnje pomagati i brojni napredni sigurnosni sustav, a tijekom sljedeće godine će postati dostupan i sustav daljinskog parkiranja.

Zapremina prtljažnika mu iznosi 605 l, a preklapanjem naslona stražnje klupe obujam će narasti na 1755 l. Kako bi se olakšalo korištenje vozila poklopac prtljažnika je električno pomičan. Zahvaljujući platformi sa značajnim udjelom aluminija ovaj će automobil usprkos dimenzijama i bogatoj opremi, opremljen s 3,0-litrenim TDI motorom, težiti oko 2145 kg.

Ispočetka će kupcima na izboru stajati dva 3,0-litrena V6 motora u izvedbama 55 TFSI i 50 TDI. Prvi će razvijati snagu od 340 KS, a drugi 286 KS i najveći okretni moment od 600 Nm. Dizelska verzija s tzv. blagim hibridom će vjerojatno biti popularnija na europskim tržištima pa recimo kako će uz 8-stupanjski automatski mjenjač do 100 km/h ubrzavati za 6,3 sekunde, dok će joj najveća brzina iznositi 231 km/h. Tijekom sljedeće godine na tržište će stići i model 45 TDI snage 231 KS.

Nadalje, Q8 je opremljen quattro sustavom pogona na sva četiri kotača, visina podnice iznosi 254 mm, a solidnim off-road performansma bi trebali doprinijeti i relativno kratki prevjesi te opcijski prilagodljivi zračni ovjes. Tu su i prilagodljivi upravljač te opcijski sustav upravljanja na sva četiri kotača.

Proizvodnja ovoga automobila će biti povjerena audijevim pogonima u Bratislavi, a prodaja na europskim tržištima će krenuti tijekom jeseni.

Podijeli:
1