Audi predstavio novi crossover coupe – Q3 Sportback

Audi predstavio novi crossover coupe – Q3 Sportback

Audi je pomalo kaskao za BMW-ovom kada je riječ o tzv. SUV odnosno crossover coupe modelima, no tome više svakako nije slučaj. Posljednji u nizu audijevih SUV/crossover coupea je Q3 Sportback, a mogli bi ga nazvati i mini Q8.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Ovaj se novitet temelji na standardnom Q3, a razlikuje ga prvenstveno dinamičnija izvedba vanjštine s crnom Singleframe maskom motora i trapezoidnim usisnicima zraka. Novi je i poklopac motora, a opcijski će biti dostupna i Matrix LED svjetla. Sportski duh se nastavlja i na dotjeranim bočnim linijama te otraga s nižom linijom krova i nešto drugačijim stražnjim krajem. Novost su i dodatna zaštita donjih dijelova karoserije, drugačija linija stražnjih prozora, novi stražnji branik s integriranim difuzorom, stražnji spojler i sl. Iako djeluje osjetno dulje od Q3, radi se ustvari o svega 16 mm. Istovremeno, Q3 Sportback je i 29 mm niži

Unutrašnjost je u velikoj mjeri preuzeta iz standardnog Q3, a glavne značajke joj čine 10,25-inčna digitalna instrumentna ploča te 10,1-inčni središnji zaslon infotainmenta. Tu je i sportski upravljač, prema vozaču okrenuta središnja konzola, kao i razni ukrasni elementi. Dodajmo i da se stražnja sjedala mogu pomicati 130 mm kako bi se oslobodio potreban prostor za noge ili prostor u prtljažniku. Inače, prtljažnik nudi zapreminu od 530, odnosno 1400 l s preklopljenim naslonima stražnje klupe.

Kupcima će biti dostupna i razna opcijska oprema uključujući i 12,3-inčnu digitalnu instrumentnu ploču, hands-free poklopac prtljažnika, grijana i hlađena sjedala, sustav ambijentalne rasvjete s 30 dostupnih boja i sl.

Prilikom lansiranja na europskim tržištima Q3 Sportback će biti dostupan s dva motora, jednim benzinskim i jednim dizelskim pogonskim strojem. Ponudu otvara Q3 Sportback 35 TDI S-tronic kojeg će pokretati 2,0-litreni 4-cilindrični turbo dizel snage 110 kW, odnosno 150 KS te najvećeg okretnog momenta od 340 Nm. Ovaj je motor uparen sa 7-stupanjskim automatskim mjenjačem s dvije spojke i pogonom na prednje kotače. Za ubrzanje do 100 km/h će mu trebati 9,3 sekunde. Najveća će mu brzina iznositi 205 km/h.

Vrh ponude će za početak činiti izvedba Q3 Sportback 45 TFSI quattro S-tronic koju pokreće 2,0-litreni 4-cilindrični turbo benzinac snage 169 kW, odnosno 230 KS i najvećeg okretnog momenta od 350 Nm. Ovaj je motor također uparen sa 7-stupanjskim automatskim mjenjačem s dvije spojke, no za razliku od dizelaša, standardnu opremu mu čini i quattro sustav pogona na sva četiri kotača. Ovaj će model do 100 km/h ubrzati za 6,5 sekundi, dok mu najveća brzina iznosi 233 km/h.

Ponuda bi kasnije trebala biti proširena drugim motorima (1.5 150 KS benzincem i jačim 2.0 190 KS dizelom), ručnim mjenjačima i opcijskim sustavom pogona na sva četiri kotača.

Kao i većina novih vozila, posebno onih koji pripadaju premium markama Q3 Sportback dolazi s cijelim nizom raznih sigurnosnih sustava i sustava pomoći vozaču. Standardnu opremu će činiti prednji Pre Sense, sustav upozorenje na nenamjeran prelazak u drugu voznu traku i sl, a s višim paketima i u opcijskoj opremi će se nalaziti automatski prilagodljivi tempomat, Park Assist, upozorenje na bočni promet otraga, kamera 360 stupnjeva i sl.

Početak prodaje ovog automobila na europskim tržištima je zakazan za ovu jesen. Za sada su poznate cijene za njemačko tržište. Konkretnije, Q3 Sportback 35 TDI S-tronic kreće od 40.200 eura, a 45 TFSI quattro S-tronic od 46.200 eura.

Na samom početku prodaje kupcima će se nuditi dvije posebne izvedbe pod nazivima Edition One Dew Silver i Edition One Mythos Black. Imena su očito dobila prema bojama vanjštine, a temelje se na S line paketu. Ovi će modeli biti opremljeni i Matrix LED prednjim svjetlima, 20-colnim kotačima i posebnim uređenjem interijera.

Podijeli:
1