Audi predstavio novi A1

Audi predstavio novi A1

Nakon relativno kratke najavne kampanje s tek nekoliko objavljenih teasera Audi je i službeno predstavio novu generaciju modela A1, odnosno modela A1 Sportback. Naime, novi će A1 biti dostupan samo u izvedbi s petorim vratima, odnosno samo u verziji Sportback, a glavni aduti su mu vrlo privlačan dizajn, bogata i napredna oprema te provjerena snažna i ekonomična TFSI motorizacija.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Novitet izgleda osjetno modernije i agresivnije od svog prethodnika, posebno se ističu nova tzv. Singleframe maska motora, dizajnirana prema uzoru na ostale recentne audijeve novitete, te nova LED svjetla. Kupcima će biti ponuđeno 11 boja vanjštine, a bit će moguće odabrati i dvobojnu karoseriju s drugačijom bojom krova i kućišta bočnih retrovizora. Kupcima će biti dostupni kotači veličine između 15 do 17 cola, ovisno o odabranom motoru, odnosno paketu opreme, a u opcijskoj opremi će se nalaziti i oni veličine 18 cola.

Dimenzije ovoga automobila iznose 4,03 x 1,74 x 1,41 m, a ponuda prostora unutar putničke kabine je narasla, kao i zapremina prtljažnika. Točnije, obujam mu sada iznosi 335 l, a preklapanjem naslona stražnjih sjedala isti će narasti na 1090 l.

Nadalje, A1 će biti bogato opremljen hatchback, a koliko dovoljno govori i činjenica da će standardno opremu činiti 10,25-inčna digitalna instrumentna ploča, a uz nju tu je i standardni 8,8-inčni MMI Touch središnji zaslon, kao i opcijski 10,1-inčni ekran. Pored toga tu je i razna ostala bogata standardna i opcijska oprema s posebnim naglaskom na udobnosti, komforu i infotainmentu. Recimo i kako je u odnosu na prethodnika broj prekidača smanjen, a povećana je kvaliteta materijala i izrade.

Kupcima će biti dostupne i razne mogućnosti tehničkog dotjerivanja ovog automobila. Primjerice ukupno će biti dostupne tri vrste ovjesa, Performance paket između ostalog donosi i snažnije kočnice i sl. Također, novi A1 će biti opremljen sustavom održavanja vozila u voznoj traci, prilagodljivim tempomatom, upozorenjem na predstojeći sudar, automatskim kočenjem u nuždi, sustavom Park Assist i sl.

Ovaj će model pokretati nekoliko TFSI motora, a ponudu će otvoriti 1,0-litreni 3-cilindrični pogonski stroj snage 70 kW, odnosno 95 KS. Također, u ponudi će se naći i 4-cilindrični motori obujma 1,5 i 2,0 litre, a iz Audija je za sada rečeno samo da će vrh ponude biti motor snage 147 kW, odnosno 200 KS. Većina motora će biti dostupna sa standardnim 6-stupanjskim ručnim te opcijskim 7-stupanjskim automatskim mjenjačem s dvije spojke, dok će izvedba 40 TFSI biti dostupna isključivo sa 6-stupanjskim S-tronic prijenosom.

Prodaja novog A1 Sportback će krenuti prije kraja ove godine, a cijene mu još uvijek nisu poznate.

Podijeli:
1