Audi predstavio dizelski SQ5 TDI

Audi predstavio dizelski SQ5 TDI

Ako je vaš ukus (i novčanik) benzinski SQ5 previše žedan, Audi ima nešto za vas. Naime, na predstojećem ženevskom auto salonu premijerni će nastup imati novi dizelski SQ5 TDI.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Ovaj automobil pokreće 3,0-litreni V6 TDI koji je dio tzv. blagog hibrida. Naime, tu je i 48-voltni električni sustav, kao i EPC, odnosno električno pokretani kompresor koji energiju dobiva iz litij-ionske baterije smještene u podnici prtljažnika. EPC se prvi put našao na modelu SQ7 TDI, a glavna funkcija mu je osigurati isporuku momenta bez tzv. turbo rupe pri nižem broju okretaja. Ujedno osigurava manju potrošnju goriva jer vozač neće imati potrebu za podizanje broja okretaja motora.

Nadalje, ovaj motor razvija snagu od 255 kW, odnosno 347 KS te najveći okretni moment od 700 Nm. Standardnu opremu čini 8-stupanjski automatski tiptronic mjenjač te stalni Quattro sustav pogona na sva četiri kotača. Ovaj sustav omogućuje isporuku do 85% snage i momenata na stražnju osovinu, odnosno do 70% na prednju. U normalnim uvjetima rada isporuka je 40 naprema 60 u korist stražnje osovine.

Dodajmo kako će mu za ubrzanje do 100 m/h trebati 5,1 sekunda, dok će mu najveća brzina biti elektronički ograničena na 250 km/h.

Ostale novosti su dotjerani ovjes, upravljač, standardni 20 i opcijski 21-colni kotači, a kupcima će biti dostupno i više sustava pomoći vozaču. Također, SQ5 će se od ostatka ponude razlikovati novim branicima, maskom motora, standardnim LED svjetlima sprijeda i otraga, tzv. dinamičnim žmigavcima te posebnom Panther crnom bojom. U unutrašnjosti su novost dvobojne presvlake, osvjetljeni pragovi, kožom i Alcantarom presvučena sjedala, pedale od nehrđajućeg čelika, razni aluminijski ukrasi i sl. Dakako dostupne su i razne mogućnosti personalizacije vanjskog i unutrašnjeg izgleda vozila.

Prodaja ovog automobila će krenuti ovog ljeta, a za sada je poznato kako mu cijena u rodnoj Njemačkoj kreće od 67.750 eura.

Podijeli:
1