Audi potvrdio – premijera novog A8 u Barceloni 11. srpnja

Audi potvrdio – premijera novog A8 u Barceloni 11. srpnja

Audi je na svojoj godišnjoj skupštini putem šefa Ruperta Stadlera službeno priopćio da će premijera nove generacije modela A8 biti održana 11. srpnja na Audi Summitu koji će se održati u Barceloni.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Trenutna, treća generacija audijevog predvodnika ponude je na tržištu prisutna još od 2009. pa je malo reći kako je došlo vrijeme za nasljednika. Razvoj četvrte generacije već dugo traje i u Audiju su se zasigurno dobro pripremili, odnosno očekuje se veliki ikosrak na svim područjima posebno kada je riječ o sigurnosti, infotainmentu te raznim sustavima pomoći vozaču, uključujući i sustav autonomnog upravljanja za sada nepoznatih mogućnosti koje će uvelike ovisiti i o legislativi.

Kada je riječ o dizajnu tu ne treba očekivati velike novosti, odnosno novi bi A8 kako je i najavljeno s konceptnim modelom Prologue trebao predstavljati sljedeći korak u evoluciji prepoznatljivih i većini kupaca vrlo dopadljivih obiteljskih linija koje se mogu podjednako pohvaliti sportskih duhom i elegancijom. Drugim riječima, u Audiju bi kada je riječ o vanjštini trebali igrati na sigurno.

Veće se promjene mogu očekivati u unutrašnjosti ovog automobil koji bi prvi trebao dobiti drugu generaciju audijevog Virtualnog kokpita, odnosno virtualne instrumentne ploče i nove prednje armature s posljednjim i vrlo naprednim infotainment sustavom. U ponudi prostora i razini kvalitete izrade nema potrebe trošiti puno riječi jer ipak se radi o automobilu koji mora konkurirati S klasi i seriji 7.

S tehničke strane novi će se A8 temeljiti na MLB Evo platformi koja će biti jedna od glavnih razloga smanjenja mase vozila unatoč očekivanom manjem rastu vanjskih dimenzija. Očekuje se da će vrh ponude činiti W12 verzija snage, no nije poznato hoće li razvijati snagu od 447 kW, odnosno 608 KS te najveći okretni moment od 900 Nm koliko razvija u bentleyevom Bentaygi.

Nadalje, S8 bi trebao pokretati 4,0-litreni bi-turbo V8 iz Panamere Turbo u kojoj razvija snagu od 404 kW, 550 KS te najveći okretni moment od 770 Nm. Dakako, u ponudi bi se trebala naći i plug-in hibridna izvedba, a ljubiteljima dizela će na raspolaganju stajati nekoliko pogonskih strojeva, a među njima vjerojatno i 4,0-litreni V8 TDI iz modela SQ7.

Na kraju još dodajmo da bi prodaja novog A8 trebala početi do kraja ove godine, odnosno nedugo nakon frankfurtskog auto salona.

YouTube MP3 - Hotmail
1