Hotmail, gmail log in, fb log in'

Audi objavio par detalja o novom A8

Audi objavio par detalja o novom A8

Službena premijera nove generacije modela A8 će se održati za nešto više od mjesec dana, a Audi je već započeo s otkrivanjem pojedinosti o svom budućem predvodniku ponude. Jedna od novosti je da će se standardno kroz cijelu ponudu ugrađivati 48-voltni MHEV pogonski sklop, odnosno radit će se o tzv. blagom hibridu.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Dakle, sve bi izvedbe trebale biti pokretane 48-voltnim blagim hibridima koje će činiti vodom hlađeni 48-voltni elektropokretač / elektrogenerator, smješten s prednje strane motora, koji nadopunjuje klasični elektropokretač koji će se koristiti za “hladne” startove. Tu su i otraga smještene litij-ionske baterije kapaciteta 10 Ah.

Tijekom vožnje pri stalnoj brzini (tzv. coasting) između 55 i 160 km/h novi će A8 biti u mogućnosti do 40 sekundi ugasiti svoj motor kad vozač makne nogu s papučice gasa. Pri ovim brzinama A8 će dakle gasiti motor kad god to bude moguće kako bi se uštedilo gorivo i to u spomenutom intervalu od 40 sekundi. Ukoliko vozač to poželi BAS će, nakon pritiska papučice gasa, omogućiti trenutno startanje motora, a time i prema potrebi ubrzanje vozila.

Također ovaj sustav će vozačima nuditi i tzv. predictive convenient starting, a radi se o značajki koja u osnovi unaprjeđuje iskustvo upotrebe stop-start sustava. Primjerice, ukoliko automobil stoji u koloni na semaforu i motor je ugašen on će se upaliti čim sustav registrira da vozilo ispred kreće bez obzira ako vozač još uvijek drži kočnicu. Otpuštanjem kočnice vozilo automatski kreće pa bi se tako trebala ubrzati protočnost.

Sve u svemu u Audiju kažu da će upotreba nove 48-voltne tehnologije omogućiti smanjenje potrošnje goriva za do 0,7 l/100 km, a službena premijera novog A8 će se održati u Barceloni 11. srpnja na Audi Summitu. Do tada ćemo vjerojatno saznati još neke pojedinosti o ovom novitetu.

1