Audi nije odustao od vodika i gorivih ćelija

Audi nije odustao od vodika i gorivih ćelija

Audi je u posljednje vrijeme prigrlio elektrifikaciju pogonskih sklopova, a kao i kod većine ostalih auto proizvođača naglasak je na baterijskim električnim modelima te hibridima. Gotovo pa treba podsjetiti da je Audi prije koju godinu bio jedan od predvodnik razvoja vozila pokretanih gorivim ćelijama, odnosno vodikom.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

To tehnologiji više nije posvećena ista medijska pozornost, kao što je to bio slučaj ranije, no razvoj te tehnologije i dalje traje, a Audi će nam uskoro pokazati svoja posljednja dostignuća na tom području. Točnije, ekipa iz Ingolstadta bi do prije kraja ove godine trebao predstaviti prototip u kojeg će biti ugrađena šesta generacija pogona na gorive ćelije.

Tako barem tvrdi britanski Autocar koji se poziva na insajderske izvore. Isti izvor tvrdi da je jedan od glavnih razloga za ponovni rast interesa za vodik, odnosno gorive ćelije bojazan da će doći do nestašice sirovina potrebnih za proizvodnju baterija. Pojedini problemi se već pojavljuju i vremenom će vjerojatno postajati sve ozbiljniji rastom proizvodnje električnih vozila. Dakako, ako se nešto značajnije ne promijeni u samom procesu proizvodnje.

Kako bi se pripremila na potencijalne probleme Grupa Volkswagen će iskoristiti ranije znanje i iskustvo audijevih stručnjaka te od Audija učiniti predvodnika razvoja tehnologije gorivih ćelija unutar grupacije. Najavljeno je povećanje ulaganja i broja ljudi koji će raditi na tom projektu.

Kao dio tih napora Audi bi uskoro čak mogao lansirati vozilo s gorivim ćelijama koje bi se našlo na tržištu u ograničenoj serijskoj proizvodnji. Na taj bi način Audi dobio vozilo putem kojeg bi stjecao dodatna znanja temeljena na iskustvu njegovih korisnika. Taj bi se automobil na tržištu trebao pojaviti do 2021, a kupcima bi bio dostupan kroz poseban program leasinga.

Audi i Hyundai su tijekom prošlog ljeta potpisali ugovor o suradnji na području razvoja tehnologije gorivih ćelija pa se očekuje ubrzanje dolaska ove tehnologije na tržište i povećanje broja dostupnih modela. Više bi trebali doznati nakon predstavljanja novog prototipa.

Podijeli:
1