Audi najavio novi A1

Audi najavio novi A1

Čini se kako ekipa iz audijevog marketinga ima posla preko glave. Odmah nakon predstavljanja novog modela u ponudi, velikog SUV-a Q8 stigla je najava za sljedeću generaciju automobila s druge strane spektra ingolstadtske ponude. Točnije, riječ je o najavi sljedeće generacije modela A1 koja će prema svemu sudeći biti predstavljena u Barceloni i to vjerojatno na nekoj posebnoj priredbi..

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Premijera u Barceloni ne treba čuditi s obzirom da će proizvodnja ovog automobila biti povjerena seatovim pogonima u Martorellu. Priloženi teaser nam otkriva da će novi A1 biti dostupan s digitalnom instrumentnom pločom te MMI zaslonom osjetljivim na dodir koji će biti u potpunosti integriran u prednju armaturu. Također, vidljive su komande ventilacije, odnosno grijanja i hlađenja vozila.

Službenih tehničkih podataka o ovom automobilu za sada nema, no novi bi se A1 trebao temeljiti na platformi MQB što bi trebalo dovesti do rasta vanjskih dimenzija, a isto tako i do povećanja ponude prostora unutar putničke kabine. Također, upotreba ove platforme i nove konstrukcije će dovesti do smanjenja mase te povećanja torzijske krutosti što će se osjetiti na upravljivosti i rafiniranosti vozila. Putnici svakako mogu očekivati višu razinu kvalitete materijala i izrade, a u standardnoj i opcijskoj opremi će se nalaziti i cijeli niz sigurnosnih sustava i sustava pomoći vozaču.

Novi će A1 pokretati nekoliko turbo benzinskih i dizelskih motora, a ponudu će otvoriti turbo 1,0-litreni 3-cilindrični benzinac snage 115 KS. Slijedit će ga 1,5-litreni 4-cilindrični TFSI snage 150 KS te 2.0 TFSI snage do 250 KS u izvedbi S1, dok verzija RS nije izgledna. Nadalje, očekuje se kako će bi se u ponudi trebao naći i dizelski 1.6 unatoč trenutnom padu popularnosti dizelskih motora. S druge strne sigurno je kako će Audi s ovim modelom ponuditi CNG te hibridnu verziju, a moguće je i električna izvedba.

Dodajmo i kako će standard biti pogon na prednje kotače, a motori će biti upareni sa 6-stupanjskim ručnim te 7-stupanjskim automatskim DSG mjenjačima. Postoji i dobra mogućnost kako će u pojedinim izvedbama u opciji biti dostupan i pogon na sva četiri kotača.

Na kraju još dodajmo i da bi novi A1 trebao kupcima biti dostupan samo u karoserijskoj verziji s petorim vratima, dok bi dizajn trebao biti usklađen s ostalim audijevim novitetima, no prilagođen manjem gradskom pakiranju. Sve u svemu možemo očekivati osjetno zreliji i moderniji premium automobil.

YouTube MP3 - Hotmail
1