Audi Elaine nastavlja gdje je E-Tron Sportback stao

Audi Elaine nastavlja gdje je E-Tron Sportback stao

Audi je u Frankfurtu predstavio konceptni model Elaine, odnosno nastavak ranije studije E-Tron s prošlog šangajskog auto salona. Elaine je u osnovi pametniji od svog prethodnika, odnosno može se pohvaliti puno naprednijom opremom te činjenicom kako je opremljen sustavom autonomnog upravljanja četvrte razine.

Točnije, Elaine je opremljen sustavom Highway Pilot koji mu omogućuje samostalno upravljanje na otvorenim cestama uz izmjenu vozne trake bez ikakvog upliva od strane vozača/putnika. Highway Pilot je ustvari naprednija verzija Traffic Jam Pilot sustava te je uz njega dostupna i cijela serija ostalih sustava pomoću vozaču uključujući i pre sense sigurnosnom tehnologijom i tzv. prediktivnim asistentom za ekonomičnu vožnju.

Nadalje, Elaine je opremljen sa sustavom PIA, odnosno Personal Intelligent Assistant. Riječ je o sustavu umjetne inteligencije koji može komunicirati s vozačem i okolinom, učiti kako bi prilagodio ponašanje automobila vozaču, a tu mislimo na odabir glazbe, podešenje klima uređaja, sjedala, izbora omiljenog parkirnog mjesta i sl.

Elaine će putnicima ponuditi bržu internet vezu, poput svog prethodnika Elaine je opremljen Matrix LED svjetlima sprijeda i otraga, a tu je i sustav Audi Fit koji putem narukvice nadzire vitalne znakove vozača što radi sigurnosti, što radi dodatnog komfora uz prilagođavanje rada masažnih sjedala, klime i sl.

Na kraju dodajmo kako ovaj model pokreću tri električna motora kombinirane snage 320 kW, odnosno 435 KS, a baterije kapaciteta 95 kWh mu omogućuju autonomiju od oko 500 km. Inače, moguće ih je napuniti putem indukcijskog te brzog punjača. Ovaj će automobil do 100 km/h moći ubrzati za 4,5 sekundi, a sve navedeno više-manje slično onome u E-Tron Sportbacku koji je već dobio zeleno svjetlo za proizvodnju.

1