Audi E-Tron – prvi službeni tehnički podaci

Audi E-Tron – prvi službeni tehnički podaci

Audi je objavio novi set fotografija i video zapis te prve službene tehničke podatke o svom novom električno pokretanom modelu E-Tron. Tako možete vidjeti dijelove testiranja ovog vozila u američkom Coloradu na poznatom Pikes Peaku na kojem je Audi demonstrirao učinkovitost sustava regenerativnog prikupljanja energije. Naime, E-Tron je za svaki kilometar spuštanja prikupio energije dovoljno za dodatni kilometar vožnje.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

E-Tron je opremljen sustavom koji omogućuje tri načina prikupljanja energije, odnosno punjenja baterija kad god je to moguće tijekom vožnje. Točnije, postoji standardni način rada ovog sustava putem kočenja, potom sustav automatskog prikupljanja tijekom tzv. coastinga te način rada kod kojeg vozač putem ručica na upravljaču određuje intenzitet prikupljanja energije.

Nadalje, iz Audija je službeno potvrđeno kako će ovaj model pokretati dva električna motora kombinirane snage od 265 kW, odnosno 360 KS te najvećeg okretnog momenta od 560 Nm. Tu je i tzv. boost mode koji omogućuje dodatnu snagu do 300 kW, odnosno 408 KS te najveći okretni moment od 665 Nm, no ta snaga i moment su dostupni samo tijekom osam sekundi što je dovoljno za pretjecanja i sl.

E-Tron će do 100 km/h ubrzati za manje od 6 sekundi, dok će mu najveća brzina biti elektronički ograničena na 200 km/h. Podaci o ubrzanju su vjerojatno manje važni od onih o autonomiji pa recimo kako će mu njegova 95 kWh baterija omogućiti autonomiju veću od 400 km, a riječ je o podatku do kojeg se došlo primjenom novog i puno strožeg standardna WLTP, a ne starog i puno optimističnijeg NEDC-a.

Službena premijera modela E-Tron će se održati 17. rujna, a prve isporuke će krenuti tijekom sljedeće godine. Nakon E-Trona Audi će lansirati E-Tron Sportback, potom limuzinski E-Tron GT koji će biti konkurencija teslinom Modelu S, a izgledno je i kako će na tržište u skoroj budućnosti stići i sportski model kojeg bi mogao najaviti konceptni PB18 E-Tron čija će se premijera održati uskoro u Pebble Beachu.

Podijeli:
1