Audi E-Tron GTR mijenja R8?

Audi E-Tron GTR mijenja R8?

Audi s posebnom izvedbom Decennium obilježava deset godina modela R8 s V10 pogonskim strojem, no budućnost ovog modela je sve samo ne sigurna. Tako barem javlja britanski CAR Magazine koji se poziva na insajderske izvore iz Ingolstadta.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Podsjetimo, prvi R8 je predstavljan 2006. s V8 motor pa mu otud i osmica u imenu. Kasnije je od bratskog mu Lamborghinija Gallardo preuzeo V10 motor. Sada je u svojoj drugoj generaciji i za očekivati je da će ostati na tržištu vjerojatno kraće od modela Huracán s kojim trenutno dijeli svoju tehničku osnovu.

Naime, CAR javlja da bi R8 u skoroj budućnosti trebao biti zamijenjen sportskim automobilom sasvim druge prirode. Točnije, njegov atmosferski motor s unutrašnjim izgaranjem bi trebao biti zamijenjen sa čak tri motora. Dakako, mislimo na tri električna motora koja bi se trebala naći u novitetu koji će navodno nositi oznaku E-Tron GTR.

Neimenovani izvori su rekli CAR-u da će ova tri motora razvijati kombiniranu snagu od oko 650 KS. Dakako, radit će se o modelu s pogonom na sva četiri kotača, a još važnija informacija je da će biti opremljen baterijom s krutim elektrolitom kapaciteta oko 95 kWh. To bi trebalo biti dovoljno za autonomiju do 500 km. Uz brzo punjenje, ovaj će model svojim vlasnicima omogućiti i bežično indukcijsko punjenje baterija.

Nadalje, ovaj bi se model trebao temeljiti na istoj platformi koju koristi i Porsche Taycan, električno pokretana limuzina koja će se na tržištu pojaviti do kraja ove godine. Za relativno manju masu će se pobrinuti veća upotreba aluminija, a ukupni rezultat će biti vrhunske performanse. Točnije, E-Tron GTR bi do 100 km/h trebao ubrzavati za tek nešto više od 2 sekunde.

Prema CAR-ovom izvještaju ovaj će se novitet biti predstavljen tijekom 2022.

Podijeli:
1