Audi E-Tron GTR mijenja R8?

Audi E-Tron GTR mijenja R8?

Audi s posebnom izvedbom Decennium obilježava deset godina modela R8 s V10 pogonskim strojem, no budućnost ovog modela je sve samo ne sigurna. Tako barem javlja britanski CAR Magazine koji se poziva na insajderske izvore iz Ingolstadta.

Podsjetimo, prvi R8 je predstavljan 2006. s V8 motor pa mu otud i osmica u imenu. Kasnije je od bratskog mu Lamborghinija Gallardo preuzeo V10 motor. Sada je u svojoj drugoj generaciji i za očekivati je da će ostati na tržištu vjerojatno kraće od modela Huracán s kojim trenutno dijeli svoju tehničku osnovu.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Naime, CAR javlja da bi R8 u skoroj budućnosti trebao biti zamijenjen sportskim automobilom sasvim druge prirode. Točnije, njegov atmosferski motor s unutrašnjim izgaranjem bi trebao biti zamijenjen sa čak tri motora. Dakako, mislimo na tri električna motora koja bi se trebala naći u novitetu koji će navodno nositi oznaku E-Tron GTR.

Neimenovani izvori su rekli CAR-u da će ova tri motora razvijati kombiniranu snagu od oko 650 KS. Dakako, radit će se o modelu s pogonom na sva četiri kotača, a još važnija informacija je da će biti opremljen baterijom s krutim elektrolitom kapaciteta oko 95 kWh. To bi trebalo biti dovoljno za autonomiju do 500 km. Uz brzo punjenje, ovaj će model svojim vlasnicima omogućiti i bežično indukcijsko punjenje baterija.

Nadalje, ovaj bi se model trebao temeljiti na istoj platformi koju koristi i Porsche Taycan, električno pokretana limuzina koja će se na tržištu pojaviti do kraja ove godine. Za relativno manju masu će se pobrinuti veća upotreba aluminija, a ukupni rezultat će biti vrhunske performanse. Točnije, E-Tron GTR bi do 100 km/h trebao ubrzavati za tek nešto više od 2 sekunde.

Prema CAR-ovom izvještaju ovaj će se novitet biti predstavljen tijekom 2022.

Podijeli:
1