Audi do 2025. obećava 12 električnih modela

Audi do 2025. obećava 12 električnih modela

Nedavno predstavljanje električnog crossovera E-Tron je samo početak vrlo ambicioznog plana značajne elektrifikacije ponude proizvođača iz Ingolstadta. Konkretnije, Audi do 2025. planira tržištu ponuditi čak dvanaest novih električnih modela u raznim segmentima. Ukupno gledajući, u Audiju očekuju kako će do tada trećinu njihove prodaje činiti noviteti s elektrificiranim pogonskim sklopovima.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Prvi je dakle spomenuti E-Tron, a slijedit će ga također crossover E-Tron Sportback koji će premijerno biti predstavljen već sljedeće godine. Ostali noviteti će “pokriti sve relevantne segment između kompaktnih i velikih automobila”, a svi bi se trebali temeljiti na četiri platforme.

Primjera radi, E-Tron i E-Tron Sportback će koristiti modularnu platformu MLB. Do kraja ove godine, u Los Angelesu, će vjerojatno biti predstavljena studija električnog modela E-Tron GT koja će najaviti treći električni model, a on će dobiti svoju e-platformu koja će biti odlična osnova za “dinamični coupe s baterijama ugrađenima u podnicu.” Vjerojatno će se raditi o platformi koju će koristiti model Taycan.

U svakom slučaju radi se o projektu kojeg Audi razvija u suradnji s Porscheom, a za sada znamo kako ovi partneri već rade na platformi PPE (Premium Platform Electric) koja će također biti osnova za mnoge novitete Grupe VW, posebice one više cijene. PPE se dakako razvija isključivo za potrebe električno pokretanih noviteta, a navodno bi trebala ponuditi mnoge prednosti u vidu ugradnje baterija, mase i dimenzija vozila. Također, na njoj će se moći temeljiti i SUV-ovi.

Konačno, četvrta platforma koju će koristiti Audi je platforma MEB (Modular Electric Matrix) koja će biti temelj za mnoge električne modele Grupe VW, uključujući i vozila A segmenta.

YouTube MP3 - Hotmail
1